ЕРДОГАН ПРЕТИ: Протераћемо амбасадоре из АМЕРИКЕ, НЕМАЧКЕ, ФРАНЦУСКЕ, КАНАДЕ, ХОЛАНДИЈЕ…

ЕРДОГАН ПРЕТИ: Протераћемо амбасадоре из АМЕРИКЕ, НЕМАЧКЕ, ФРАНЦУСКЕ, КАНАДЕ, ХОЛАНДИЈЕ…

22 октобра 2021

РЕЏЕП Тајип Ердоган запретио је да ће из земље протерати амбасадоре из десет држава, укључујући Сједињене Државе.Све који су позвали на ослобађање активисте за људска права Османа Кавале.

Турски председник је `нанишанио` амбасадоре Канаде, Француске, Финске, Данске, Немачке, Холандије, Новог Зеланда, Норвешке, Шведске и Сједињених Држава.

Пре Ердогановог оглашавања их је Министарство спољних послова Турске упозорило да су дужни да поштују Бечку конвенцију о дипломатским односима.

А Ердоган је и њима и њиховим земљама поручио:

„Да ли је ваш посаода Турској држите лекцију? Ко сте ви? Маните се Кавале. Стајете ли у својим земљама иза терориста и бандита? Кад вам нешто слично замеримо, ви нам увек одговарате да су ваши судови независни. То јест, ваши су независна, а наши су, дакле, зависни! А управо наш суд поводом Кавале даје најбољи пример независности“.

Кавала је оснивач културне фондације Anadolu Kultur AS која подржава пројекте етничких и верских мањина, залаже се за помирење турског и јерменског народа и мирно решавање курдског питања.

Суд је у фебруару 2020. ослободио Кавалу од оптужбе да је учествовао у протестима у цариградском парку Гези 2013. године, али је тужилаштво истог дана издало нови налог за његово хапшење. Под оптужбом да је умешан у покушај државног удара у јулу 2016.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u