ЕРДОГАН ПРОВОЦИРА: Хеј, НАТО, где сте ви?

ERDOGAN PROVOCIRA: Hej, NATO, gde ste vi?

10 marta 2018

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan kritikovao je danas NATO zbog toga što Alijansa nije podržala aktuelnu tursku vojnu operaciju protiv kurdskih boraca u Siriji, prenosi AP.

– Hej, NATO, gde si? – upitao je Erdogan u govoru održanom pred pristalicama.

Navodi se da je turski predsednik optužio NATO za primenu „duplih standarda“ i kazao da je „Turska slala trupe u zone sukoba kada je to traženo od nje, ali nije zauzvrat dobila podršku“.

AP prenosi da je Erdogan zatražio od NATO da dođe i pomogne Turskoj, navodeći da su granice Alijanse „ugrožene u ovom trenutku „.

Erdogan je juče izjavio da su turske snage opkolile Afrin na severu Sirije i da će svakog časa ući u taj grad, koji je glavni cilj turske operacije protiv Kurda u tom regionu ali, prema njegovim rečima, nije i jedini, pošto je najavio prodor na istok ka Manbidžu, gde su smeštene američke trupe.

Državni mediji u Turskoj objavili da su u četvrtak turske snage i njihovi saveznici među sirijskim pobunjenicima zauzeli grad Džinderes, čime su pod kontrolu stavili jedno od najvećih naselja u regionu Afrina.

Rojters navodi da je Erdogan u obraćanju iz Ankare, prenošenom na televiziji, kazao da će oružane snage Turske nastaviti da prodiru dalje nakon operacija u Afrinu i Manbidžu u Siriji kako bi „počistili“ kurdske borce sa pozicija duž celokupne tursko-sirijske granice.

Erdogan je, kako se navodi, zapretio da će, u okviru operacije pokrenute u januaru ove godine sa ciljem zauzimanja Afrina, turske snage nastaviti dalje na istok ka Manbidžu, gde su raspoređene Jedinice za zaštitu naroda (YPG) sirijskih Kurda, što bi, po oceni Rojtersa, moglo da turske snage uvede u sukob s američkim trupama smeštenim u tom sirijskom gradu.

Podseća se da je u četvrtak ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio da će turske snage ofanzivu u Afrinu okončati do maja, a onda će zajedno sa vlastima iz Bagdada, nakon iračkih parlamentarnih izbora, pokrenuti zajedničku ofanzivu protiv kurdskih ekstremista u Iraku.

KOMENTARI3 komentara

  1. Miraš says:

    Turska takodje ima izuzetan geopolitički prostor! Erdogan opravdano proziva NATO jer ako su države-članice zajedno u toj alijansi onda NATO treba da podržava i štiti o svoju ćlanicu državu Tursku. Ali NATO ne misli i ne planira tako. Postoje na Internetu tekstovi koji sadrže Pitersonove NATO mape. Na njima se vidi da posle drobljenja i komadanja Iraka i Sirije isto čeka Tursku, Iran, Saudijsku Arabiju, na nekim od tih mapa Jordan ni ne postoji, itd. Geopolitički gledano šta bi NATO dobio komadanjem Turske i pravljenjem samostalnog Turskog Kurdistana. Zovu ga još i Severni Kurdistan, a nalazi se u istočnom delu Turske i direktno u blizini i severnije od Sirijskog Kurdistana. Dobili bi geopolitički značajan prostor jer sa malim širenjem na sever (što bi verovatno izveli, a vidimo kako su proširili Sirijski Kurdistan na jug) dobijaju zavisniju i još poslušniju marionetsku državu sa direktnim izlaskom na istočni deo Crnog mora - do Gruzije i Rusije. Atlantisti tako osvajaju (kao talasokrate) da idući sa mora sve više ulaze u dubinu kupna, a konačan cilj je osvajanje velikog azijskog kontinenta. Koristi se i izraz Evroazijski kontinent (Evropa i Azija zajedno), a tako kad se gleda onda već imaju zapadni deo velikog evroazijskog kontinenta. Trebaju im i ose za prodor sa juga na sever i zapad pa zato planiraju komadanje Turske, zatim Irana, itd. Bliski istok kao veoma važan deo jugozapadne Azije već duže vreme je na udaru, a posle "prerade" tog geopolitički veoma važnog prostora išli bi dalje i na zapad tog kontinenta. Uostalom već koliko godina su u Avganistanu...

  2. Miraš says:

    Da li će biti nestašice tih YPG boraca kad turske snage u maju pokrenu novu vojnu operaciju na severu Sirije i istočno od Eufrata? ... Kanton Afrin ima oko 1,5 milion stanovnika i pretežno je naseljen Kurdima. Po nekim procenama u Siriji živi između 1.750.000 i 2.200.000 Kurda. Zato Amerikanci sem Kurda u YPG narodnu miliciju mobilisali su i arapsko i drugo stanovništvo, a i propale ISIS bojovnike iz Rake i iz drugih mesta. Amerikanci uz takvu proksi vojsku kontrolišu deo Sirije istočno od Eufrata i Manbidž i Tabku zapadno od Eufrata. Procene su da YPG ima oko 60.000 boraca sa ambicijom da postignu 100.000. Kad krene nova faza turske intervencije YPG snage će tada biti na dva fronta i prilično razvučene - od dugačkog severa Sirije do jugoistoka Sirije. Tada će možda biti prilika za SAA da povrati nazad istočni deo pokrajine Deir ez Zor veoma bogat naftom, a i gasom i još neke teritorije kao Tabka, Raka, itd. Ipak nije za potcenjivanje opasnost od dejstava avijacije Američke koalicije, a opomene da su u Siriju došli nepozvani i da su agresori u praksi neće pomoći. Ali američke proksi snage će nekako biti poražene. Bez njih nema ni Jenkijima tu opstanka.

  3. Brazik says:

    Iskreno...neka se međusobno potamane. Nama će bar biti bolje bez njih. Klasični kolonizatori i manipulatori. Ne volim ni jedne ni druge.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *