ЕРДОГАН: „Рекао сам Меркеловој…“

ERDOGAN: „Rekao sam Merkelovoj…“

8 avgusta 2020

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nazvao je pomorski ugovor Grčke i Egipta „bezvrednim“.

Erdogan je rekao da će njegova zemlja nastaviti svoje sporno istraživanje nafte i gasa u istočnom Sredozemlju.Egipat i Grčka juče su potpisale pomorski sporazum kojim se postavlja morska granica između dve zemlje i demarkira ekskluzivna ekonomska zona za prava na istraživanje nafte i gasa.

Erdogan je rekao da je sporazum zapravo odgovor na pomorski dogovor koji je Turska sklopila sa libijskom vladom baziranom u Tripoliju prošle godine.

Taj sporazum je povećao tenzije u oblasti istočnog Sredozemlja i odbacile su ga vlade Egipta, Kipra i Grčke navodeći da on krši njihova ekonomska prava u Sredozemlju bogatom naftom. Erdogan je rekao da će sporazum sa Libijom ostati.

Grčka i Turska decenijama su u sukobu oko morskih granica, a nedavna otkrića prirodnog gasa i planovi za bušenje širom istočnog Mediterana pogoršali su spor.

Erdogan je rekao da je Turska prestala da istražuje u spornim vodama na osnovu molbe nemačke kancelarke Angele Merkel kada su turski, grčki i nemački predstavnici pokrenuli pregovore da pokušaju da reše razlikeizmeđu Grčke i Turske. Atina smatra da je turski stav kršenje međunarodnog prava.

„Rekao sam (Merkel) da ćemo pauzirati bušenje tri ili četiri nedelje, ako vi verujete Grčkoj i drugima, ali ja im ne verujem i videćete neće održati obećanje“, rekao je Erdogan.

Pauza je izgleda završena zbog sporazuma između Grčke i Egitpa. Erdogan je rekao da je turski istražni brod Barbaros Hajredin, koji plovi kod zapadne obale Kipra, nastaviti da radi u toj oblasti.

Erdogan je rekao danas da su odmah nastavili aktivnosti istraživanja.

KOMENTARI3 komentara

 1. Archelay says:

  Ja gledam neke turska serije i vidim koje je to nivo.Hocu da kazem ako neko misli da je Turska macji kasaalj vara se,Redosled?Rusija,Kina,USA i Turska.

 2. padre says:

  Tebe su našli da lažu!Zar ne znaju, da si ti za njih velemajstor?

  • Sloba says:

   bravo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *