ЕРДОГАН: „Рекао сам Меркеловој…“

ЕРДОГАН: „Рекао сам Меркеловој…“

8 августа 2020

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган назвао је поморски уговор Грчке и Египта „безвредним“.

Ердоган је рекао да ће његова земља наставити своје спорно истраживање нафте и гаса у источном Средоземљу.Египат и Грчка јуче су потписале поморски споразум којим се поставља морска граница између две земље и демаркира ексклузивна економска зона за права на истраживање нафте и гаса.

Ердоган је рекао да је споразум заправо одговор на поморски договор који је Турска склопила са либијском владом базираном у Триполију прошле године.

Тај споразум је повећао тензије у области источног Средоземља и одбациле су га владе Египта, Kипра и Грчке наводећи да он крши њихова економска права у Средоземљу богатом нафтом. Ердоган је рекао да ће споразум са Либијом остати.

Грчка и Турска деценијама су у сукобу око морских граница, а недавна открића природног гаса и планови за бушење широм источног Медитерана погоршали су спор.

Ердоган је рекао да је Турска престала да истражује у спорним водама на основу молбе немачке канцеларке Ангеле Меркел када су турски, грчки и немачки представници покренули преговоре да покушају да реше разликеизмеђу Грчке и Турске. Атина сматра да је турски став кршење међународног права.

„Рекао сам (Меркел) да ћемо паузирати бушење три или четири недеље, ако ви верујете Грчкој и другима, али ја им не верујем и видећете неће одржати обећање“, рекао је Ердоган.

Пауза је изгледа завршена због споразума између Грчке и Егитпа. Ердоган је рекао да је турски истражни брод Барбарос Хајредин, који плови код западне обале Kипра, наставити да ради у тој области.

Ердоган је рекао данас да су одмах наставили активности истраживања.

KOMENTARI3 коментара

  1. Archelay says:

    Ja gledam neke turska serije i vidim koje je to nivo.Hocu da kazem ako neko misli da je Turska macji kasaalj vara se,Redosled?Rusija,Kina,USA i Turska.

  2. padre says:

    Tebe su našli da lažu!Zar ne znaju, da si ti za njih velemajstor?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u