ЕРДОГАН САД ЗАПРЕТИО И АМЕРИЦИ: „Не знате с ким имате посла“

ERDOGAN SAD ZAPRETIO I AMERICI: „Ne znate s kim imate posla“

26 oktobra 2020

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poručio je da Turska, uprkos stavu SAD, neće odbaciti ruski raketni sistem S-400.

„SAD ne shvataju sa kim imaju posla. Vi ste rekli da mi vratimo S-400 nazad u Rusiju. Ali mi nismo plemenska država, mi smo Turska“, rekao je Erdogan.On je dodao da SAD mogu da koriste sankcije kakve god žele. „Kakve god sankcije da budu, ne odlažite njihovo izricanje“, naglasio je Erdogan.

On je podsetio da je Turska dala novac za američku petu generaciju borbenih aviona F-35, ali SAD do sada nisu isporučile nijedan.

Erdogan je potvrdio u petak da su probna lansiranja sistema S-400 izvršena tokom vežbi 16. oktobra. On je rekao da Turska planira sa lansiranjem, uprkos stavu SAD.

Čak i pre Erdoganove izjave, američki Stejt department rekao je da su akcije Turske u suprotnosti sa njenim obavezama unutar NATO-a.

Tursko Ministarstvo odbrane odbacilo je optužbe američke strane.

Rusija je u septembru 2017. godine potpisala ugovor sa Turskom o nabavci raketnih sistema S-400 u vrednosti od 2,5 milijarde dolara.

Prva serija po ovom ugovoru isporučena je Ankari vazdušnim prevozom u julu 2019. Ovim ugovorom, takođe, predviđen je delimični prenos proizvodne tehnologije na tursku stranu.

Turska je prva država članica NATO-a koja je od Rusije kupila takve raketne sisteme PVO. Odluka Turske da nabavi raketne sisteme zemlja-vazduh S-400 ruske proizvodnje izazvala je negativnu reakciju SAD i NATO-a u celini, pri čemu Vašington nikada nije prestao da pritiska Tursku da odustane od svojih planova.

Kako Turska nije popustila pod pritiskom, Vašington je Ankaru isključio iz američkog programa razvoja borbenih aviona pete generacije F-35, prenosi Mondo.

A o Emanuelu Makronu…

Erdogan je ranije danas izrazio sumnju u mentalno zdravlje Emanuela Makrona, dan pošto je izneo sličan stav o francuskom predsedniku, što je izazvalo burnu reakciju Pariza koji je pozvao svog ambasadora u Ankari na konsultacije.

Erdogan je danas tokom jednog televizijskog obraćanja rekao da je francuski predsednik „danonoćno opsednut njime“.

„On (Makron) je slučaj i zaista treba da bude podvrgnut ispitivanjima (o mentalnom zdravlju)“, rekao je predsednik Turske.

Erdogan je nedavno ocenio kao provokaciju izjavu Makrona o „islamističkom separatizmu“ i potrebi da Francuska „strukturira islam“ pošto vlasti u Parizu pripremaju zakon o tom pitanju.

Turski predsednik je potom u subotu tokom jednog televizijskog obraćanja osudio Makronov stav prema muslimanima.

„Sve što možemo reći o šefu države koji se na ovaj način odnosi prema milionima članova različitih verskih zajednica jeste – prvo idite na preglede mentalnog zdravlja“, rekao je Erdogan i dodao da je Makronu potrebno lečenje.

Francuski predsednik je prošle nedelje na komemoraciji ubijenom nastavniku istorije i geografije Samuelu Paty rekao da će zemlja „nastaviti da brani karikature“. Patija je ubio islamista jer je nastavnik na času o slobodi izražavanja đacima pokazao karikature muslimanskog proroka Muhameda.

Francuska je kao reakciju na izjavu Erdogana u subotu, koja je ocenjena kao „neprihvatljiva“, pozvala svog ambasadora u Ankari na konsultacije, a to se dešava prvi put od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

KOMENTARI8 komentara

 1. padre says:

  Pa dobro, šta ima "stejt department" da govori u ime NATO-a, ili je to njihova privatna prćija!

 2. Luj Paster says:

  Viđe li besnog Goluma - nevakcinisanog bul-terijera? Pa udrite tučinu neku vakcinu protiv besnila najbolje onu od Vilija Gubavog da ga malo steriliše, proradili mu testeseroni pred kraj karijere možda ima leka? Nije trebalo da Markoni povlači ambasadora, sada će to tako u nedogled, dok ne počnu svakodnevno da lete glave po ulicama francuske, ezem ti takav islam i religiju. Čisto besnilo.

  • Pendrek says:

   Sikter.

 3. Archelay says:

  Erdogan je i vatra i oganj.Sa jedne strane pljuje po hriscanima a sa druge-nece biti pljuvan sto se toga tice.Kao drugo,mozda nije realno udarati po dzina ali on ima petlja za to i,zasluzuje cestitke narocito kada je u pitanju delovanja oko Natovog raspadanja.A taj dzin i te kako bi bio povredzen ako Turska napusti to ljudsko zlo.Onda,ode mu kontrola tom prostoru i ostavlja Izreala na cedilu i bezbednost Grcku.

 4. Na istoku ništa novo says:

  Čudan čovek, u isto vreme preti EU, Rusiji i Americi. Direktno je umešan u rat u Siriji, Libiji i Nagorno-Karabahu. Još mu je samo preostalo da se zakači i sa Kinom. Biće interesantan rasplet...

  • Na istoku ništa novo says:

   26 Oktobra zapretio već 30 Oktobra mu se "desio" zemljotres. Čudna podudarnost. "Direktor Opservatorije Kandili Haluk Ozener kaže da je zemljotres bio jačine 6,9 stepeni a da je za vreme potresa nastala tektonska raselina dužine 30-40 kilometara."

 5. Slobodanka says:

  Erdogan će rasturiti NATO. Ne samo da će izaći Turska iz NATO-a, nego kako će NATO članice pomoći Kipru i Turskoj kad Turska postane solo igrač? Odustajaće od takve pomoći, na to imaju pravo po njihovom ugovoru, a to će biti isto kao da nema NATO-a. Ekonomske posledice takozvane pandemije odraziće se na popunjavanje budžeta NATO-a, to je još jedan veoma ozbiljan problem, možda čak najveći.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *