Erdogan sakupio 100.000 svojih pristalica

Erdogan sakupio 100.000 svojih pristalica

17 juna 2013

recep-tayyip-erdoganPremijer Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je kako su se stotine hiljada građana okupili na današnjem mitingu vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u istanbulskoj četvrti Kizilčesme, kako bi, između ostalog pozdravili Sarajevo, Skoplje, Islamabad, Kuala Lumdpur, ali i celi svet, sve koji su ga podržali, javio je novinar agencije Anadolija.

– Okupili smo se da nas čuju Sarajevo, Zenica, Islamabad, Kuala Lumpur, Skoplje, Gostivar, ali celi svijet, rekao je Erdogan pitajući prisutne da li su Sarajevo, Skoplje, Islamabad i drugi gradovi prisutni na današnjem mitingu, dok su  građani odgovarali afirmativno.

Obraćajući se građanima na skupu pod nazivom „Poštovanje nacionalne svesti“ u Istanbulu Erdogan je, kritikujući međunarodne i strane medijske kuće koju su neobjektivno izveštavale sa trga Taksim, rekao da „oni ne vide krvoproliće u Siriji, ne vide pokolje u Palestini, ali vide demonstracije u Turskoj i sa istih izveštavaju provokativno i neobjektivno“.

 

On je govoreći o medijima koji su na neobjektivan način izveštavali iz Turske, apostrofirao Si En-En, Bi-Bi-Si i Rojters.

Premijer Turske rekao je tokom današnjeg obraćanja na mitingu vladajuće AK Partije, podsećajući na brojnost građana na mitingu, da „ako mediji žele sliku Turske, to je slika Turske“.

– Turska nije zemlja na kojoj se mogu vršiti operacije putem društvenih mreža. Turska zasigurno nije zemlja koju mogu sankcionisati poneki parlamenti. Evropski parlament je donio odluku u vezi sa nama. Trebaju znati dokle mogu da idu. Imaju li ikakvih ingerencija u Turskoj. Prvi dan sam rekao da nemaju pravo donositi odluke u vezi sa Turskom. Odluku koju su mi poslali vratio sam im nazad, rekao je Erdogan u vezi sa inostranim pozivanjem na proteste u Turskoj i na odluku Evropskog parlamenta u vezi sa protestima u toj zemlji.

Napominjući da je veliki broj stranih državljana učestvovao u protestima u Turskoj, Erdogan je rekao da ga „zaista zanima otkud toliki strani državljani koji su učestvovali u demonstracijama na trgu Taksim“.

 

Turski premijer Erdogan rekao je da je Gezi park ispražnjen, kao i trg Taksim.

 

– Ta mesta su predana u ruke naroda, a opština je očistila park, sad se radi na uređenju zelene površine. Sada rade oni koji zaista brinu o okolišu.

 

Erdogan najavio referndum u vezi sa parkom Gezi

Turski premijer rekao je kako će se svaka odluka u zemlji i dalje donositi demokratskim putem.

– Čak i ako sud ne odluči u našu korist, provest ćemo referendum u vezi sa parkom Gezi, jer taj park ne pripada jednoj grupi nego svim građanima Istanbula, poručio je Erdogan.

Podsećajući na svrgnutog, a zatim i pogubljenog bivšeg premijera Adnana Menderesa, Erdogan je rekao da su neki Menderesa nazivali diktatorom.

– Menderes nije bio diktator. Bio je vrlo dobar i realan čovek, a sad isto govore i Erdoganu. Trebaju znati da niko ne uzima život osim Boga, mi u to verujemo i niko nije dovoljno snažan da nas razdvoji od našeg naroda s kojim smo ujedinjeni, poručio je Erdogan.

Turski premijer rekao je da će za osam meseci u zemlji biti održani izbori na kojima će kako narod dati najbolji sud o svemu u zemlji, podsećajući na veliki uspjeh Turske naa poljima politike i ekonomije u poslednjih 11 godina koliko je AK Partija na vlasti.

 

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *