ЕРДОГАН САОПШТИО: Ово је најважнији договор са Русијом!

ERDOGAN SAOPŠTIO: Ovo je najvažniji dogovor sa Rusijom!

15 jula 2019

REDŽEP Tajip Erdogan izjavio je da je ugovor sa Rusijom o kupovini zenitnih raketnih sistema S-400 najvažniji takav akt u savremenoj istoriji Turske.

Turski predsednik to nije otvoreno rekao, ali je, nema sumnje, imao u vidu će njegova zemlja sa S-400 postati značajniji i samostalniji igrač i u svom regionu i unutar NATO i prema Briselu i Vašingtonu.Ankara je sa S-400 prešla svoj Rubikon. Naročito u odnosima sa Sjedinjenim Državama kojima je pokazala da Turska nije ni Grčka, ni Poljska, ni Ruminija. U neku ruku – čak ni Nemačka.

Čak i ako bude morala da napusti zapadnu vojnu alijansu.

Naglasio je da Turska nije nabavila S-400 zato što se sprema za rat već zato što teži sebi obezbedi mir i da sačuva „unutrašnju bezbednost“.

U nastavku je naglasio:

„Preduzimamo i druge mere da bismo poboljšali svoje odbrambene mogućnosti“.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je video poslednje isporuke delova S-400 Turskoj.

Snimci pokazuju kako se „elementi S-400“ utovaruju u velike transportne vojen avione „Ruslan“ i kako se potom u Turskoj istovaruju.Turski vojni izvori ne kriju da će Ankara sa S-400 primarno „zatvoriti vazdušnu granicu sa Sirijom“ i pokušati da uspostavi kontrolu „neba nad Kiprom“.

Atina je u konfliktu sa Atinom i Evropskom unijom povodom eksploatacije prirodnog gasa u vodama oko tog ostrva.

KOMENTARI5 komentara

 1. persida says:

  A pravoslavnim Grcima da date nesto?

  • Milan says:

   U ozbiljnim poslovima nema davanja, nego postoje prepoznati interesi obadve strane. Zašto Grčka nije prepoznala neke za sebe korisne poslove sa Rusijom? Zašto je Grčka uvela antiruske sankcije Rusiji, a njena poljoprivreda imala je izvoz za Rusiju. Grci na prvom mestu obožavaju evro, i jedino brinu šta će im i da li će im nešto dati EU-ropa. Koliko su Grci pravoslavni ako njihov Bog je novac i EU-rupa im je na prvom mestu? Pravoslavlje imamo i kod kuće, a tamo u grćkoj zainteresovali su me grčki muzeji azijske kulture. Medjutim oni te muzeje uglavnom drže zatvorene, navodno zbog rekonstrukcija. Verovatno njih ni ne interesuju ti muzeji jer oni ne pripadaju eu-ropskoj kulturi. Da su se Grci prošetali po tim njihovim starim muzejima možda bi bolje prepoznali svoje današnje interese.

  • e. says:

   Nikome ne treba davati ništa - mogu da KUPE ono što im treba,kad sakupe dovoljno novca.Onaj ko poklanja - ne misli Vam dobro.

   • teoretičar says:

    poklonu se zubi ne gledaju. Aj kažite mi kako ste samo uspeli da izvedete vaš zaključak? Nisu pokloni samo politički ofarbani pokloni kao što su bila trumanova jaja sa interesom većim milijardu puta od vrednosti poklona, što su Srbi otkrili tek posle 40 godina. Ima i drugih, ljudskih poklona. Generalizovali ste zaključak samo kroz interesne poklone, koji to zaista nisu i slažem se za taj deo, ali ne i za generalizovanje.

  • Ivke says:

   Grci su nestabilni saveznici kao i Mi zasto da nam daju?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *