ЕРДОГАН СЕ ОСИЛИО: Поново смо разочарали оне који су очекивали да ће Турска поклекнути!

ERDOGAN SE OSILIO: Ponovo smo razočarali one koji su očekivali da će Turska pokleknuti!

26 jula 2020

Predsednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je juče da je ta zemlja donedavno bila pod stalnim prikrivenim sankcijama, blokadama i pretnjama, a da je sada to država sa kojom svi žele da sarađuju, javlja Agencija Anadolija (AA).

Erdogan je posredstvom videokonferencije prisustvovao svečanom otvaranju novoizgrađene zaobilaznice u Amasi koja će značajno rasteretiti saobraćajne gužve u tom gradu na severu Turske.Ističući kako se celi svet bavi zdravstvenim problemima u jeku pandemije KOVID-19, Erdogan je kazao da Turska svojim građanima i šire pruža zdravstvene usluge na najvišem nivou, a kako je i današnje otvaranje izgrađenog puta pokazatelj da Turska i u ovom periodu krupnim koracima nastavlja svoj put progresa.

„Branimo prava i interese našeg naroda i države i prijatelja unutar i izvan naših granica, na kopnu, vodi, u vazduhu i svugde. Bez oklevanja smo išli i pokazali odlučnost i snagu gde god se pojavila neka pretnja po našu zemlju i to od Iraka i Sirije do Libije i Egejskog mora. Prevazilazili smo i sve ekonomske smicalice koje su nam podmetane i pokazali smo narodu da smo uz njega“, kazao je Erdogan.

Naglasivši da je Turska još jednom razočarala one krugove koji su očekivali da će pokleknuti pred pretnjama i napadima, Erdogan je poručio da Turska ima priliku da u novom svetskom, političkom i ekonomskom poretku nakon pandemije zauzme znatno važniju poziciju.

Erdogan je takođe kazao da neke države posljednjih dana dižu preteranu buku pod plaštom nezadovoljstva suverenim odlukama turskih vlasti o statusu Aja Sofije i resursima u Egejskom moru.

„Mi znamo da se tu ne radi ni o Aja Sofiji, ni o Egejskom moru, već da njima ustvari smeta prisustvo turskog naroda i muslimana na ovom području. Tu realnost polako svi počinju shvatati i polako smiruju i prilagođavaju svoje retorike“, kazao je Erdogan.

Ističući kako Turska do zavidnog položaja i progresa na svim poljima nije tek tako došla, Erdogan je kazao da to mogu samo zemlje sa političkom stabilnošću i ekonomskom i vojnom snagom.

On je dodao da razvojne vizije Turske već daju plodove, a da glasni protivnici napretka i iskoraka Turske ne preduzimaju ništa konkretno jer su svesni snage koju Turska ima na svim poljima.

„Naravno da smo za sve uspehe platili veliku cenu, ali naš narod se nikada ni u istoriji nije libio platiti ceh za ostvarivanje vlastitih cileva. Na Zemlji nema sile koja može stati na put narodu koji u borbu trči sa mišlju da će biti šehid ako pogine ili gazija ako pobedi. To smo pokazali u svim presudnim momentima, uključujući i borbu protiv terorizma, 15. juli i vojne operacije izvan naših granica“, poručio je Erdogan.

Uputivši upozorenje zemljama koje protiv Turske upućuju reči koje nisu prikladne zdravom razumu, diplomaciji i solidarnosti, Erdogan je pozvao te zemlje da uzmu u obzir potrebnu žrtvu i izađu na megdan ili da otvore kanale za pregovore.

„Turska nema aspiracije prema tuđim pravima, teritorijama, morima i prirodnim resursima. Međutim, nećemo nikom dozvoliti ni da pruža ruku na naša prava, teritorij i interese“, poručio je Erdogan i dodao da Turska ne pristaje na nametanja nikakvih rešenja, već da je spremna razmotriti i razgovarati o svim konstruktivnim, pravednim, razumnim i moralnim predlozima.

(aa.com.tr/ba)

KOMENTARIJedan komentar

  1. padre says:

    Pravi se junak, dok se ostali prave ludi!Videćemo, kad mu neko zalepi dober šamar, kako će se onda junačiti!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *