ЕРДОГАН СЕ ПОЖАЛИО ПУТИНУ: „Помагај“

ERDOGAN SE POŽALIO PUTINU: „Pomagaj“

11 marta 2017

642083_2017-03-10t171957z-1106538347-lr1ed3a1c4ybr-rtrmadp-3-mideast-crisis-syria-russia-turkey-peace_f

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom insistirao je na prekidu rusko-kurdskih kontakata i otkrivanju agenata-gulenista u Rusiji. Ako uspe u tom cilju, Erdogan će značajno ojačati svoju poziciju na spoljnopolitičkoj i unutrašnjoj areni, piše „Sputnjik“.

Erdoganu Kurdi najvažniji

Na jučerašnjem sastanku sa Erdoganom Putin je izjavio: „Rusija je srećna što se odnosi sa Turskom uspostavljaju brzim tempom“.

Međutim, tokom završne pres-konfetrencije oba političara su razmenila optužbe diplomatskim frazama i obećali jedan drugom da će raditi na poboljšanju saradnje.

Putin je obećao da će postepeno ukidati sankcije Turskoj koje su ostale iz vremena krize nakon obaranja ruskog acviona Su-24 iznad Sirije 2015. godine, naglasivši da treba sarađivati u sferi bezbednosti. Ruski predsednik je potvrdio nameru da ove godine pokrene izgradnju „Turskog toka“.

Najinteresantniji deo razgovora Erdogana i Putina bilo je pitanje međunarodne bezbednosti, pre svega saradnje u Siriji, gde se oružane snage obe zemlje bore protiv terorističke pretnje. Zajedno sa turskim predsednikom u Moskvu je stigla i delegacija vojnog vrha na čelu sa ministrom odbrane Turske koja je razgovarala o saradnji u Siriji.

Po mišljenju politologa, stručnjaka za odnose sa turskim medijima Aleksandra Kirpičeva turski predsednik se u Moskvi usredsredio na kurdski faktor.

– Za Erdogana je kurdski faktor crvena marama u okviru regionalne bezbednosti i bezbednosti same Turske. Turski predsednik je stigao u Rusiju da pozove Rusiju da prekine bilo kakvu saradnju sa Kurdima, posebno sa Radničkom partijom Kurdistana i sirijskom kurdskom partijom „Demokratski savez“. Za Erdogana je važno da Rusija ne sarađuje sa Kurdima na teritoriji Sirije gde izvodi operaciju „Štit Eufrata“ koja je u suštini usmerena protiv Kurda. Ovde Ankara planira da postavi tampon zonu između turske granice i kurdskih regiona – smatra ovaj ekspert.

Govoreći o saradnji sa Rusijom u sferi bezbednosti, Erdogan je posebno obratio pažnju na na organizaciju FETO, povezanu sa islamskim propovednikom Fetulahom Gulenom.

– Što se tiče terorističke organizacije FETO, na žalost, znamo da ona pod vidom neke druge organizacije vode svoju delatnost u nekim gradovima Rusije – kao i u Moskvi i Sankt Peterburgu. Mi verujemo da će ruske vlasti preduzeti korake kako bi se prekinula ova delatnost – izjavio je turski predsednik.

– Uzimajući u obzir da se u Turskoj sada može uhapsiti svaki opozicionar pod optužbom da je gulenista, moskovska izjava Erdogana o FETO mogla bi biti signal, upućen Kurdima. U Moskvi postoji zvanično predstavništvo sirijskog Kurdistana koje nervira Ankaru – smatra analitičar Iljšat Saetov.

Što se tiče tiče Gulenovih škola, one su još 2007-2008. godine zatvorene u Rusiji, zbog straha od širenja osmanske ideologije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *