ЕРДОГАН СЕ СВЕ ВИШЕ ОКРЕЋЕ ЕВРОАЗИЈИ: „Где је Европа сад? Шта је било са обећањима?“

ERDOGAN SE SVE VIŠE OKREĆE EVROAZIJI: „Gde je Evropa sad? Šta je bilo sa obećanjima?“

24 decembra 2016

erdogan-7865658

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan opet je napao zapadne zemlje u vezi finansijske pomoći koja je obećana ovoj zemlji za rešavanje problema izbeglica, prenose svetski mediji.

Erdogan je istakao da je EU obećala da će od 1. jula obezbediti 3 milijarde evra za pomoć sirijskim izbeglicama u Turskoj, ali je kazao da je do sada stiglo svega 677 miliona dolara. Podvukao je kako se ne radi o novcu koji ulazi u turski budžet, već o sredstvima koja će biti direktno prosleđena humanitarnim organizacijama.

– Gde su tri milijarde evra koje su obećali? Nema ih. Osim toga, budžeti i BDP ovih zemalja su mnogo veći nego kod nas. Zašto ne dolaze? Jer oni nemaju takvu vrstu brige. Kod njih ne postoji briga za čovečanstvo, niti briga o žrtvama i potlačenima. Turska je ta koja o njima brine – kazao je Erdogan.

Podsetio je da je njegova zemlja do danas za potrebe izbeglica izdvojila 20 milijardi dolara, te naglasio kako to nije mala brojka.

– Gde je taj bogati Zapad? Gde je briga o ljudskim pravima? Kada je jedna životinja ugrožena naftom dižete svet na noge. Na Sredozemlju je u 2016. godini poginulo blizu 6.000 ljudi. Da li vas je briga za to? Kancelarija za izbeglice je izdala saopštenje. Šta ima od toga? Kakve su mere preduzete? Nema ih! – ljut je predsednik Turske.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *