ЕРДОГАН СЕ ЗАРЕКАО У ХАМБУРГУ: „Нећемо допустити формирање државе Курда у Сирији, а што се тиче Катара…“

ERDOGAN SE ZAREKAO U HAMBURGU: „Nećemo dopustiti formiranje države Kurda u Siriji, a što se tiče Katara…“

9 jula 2017

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zavetovao se da Ankara neće dozvoliti uspostavljanje kurdske države u severnoj Siriji. On je saopštio u subotu drugog dana samita G20 u Hamburgu.

– Ako postoje napori da se uspostavi takozvana kurdska država u severnoj Siriji, mi to nećemo dozvoliti. Zapravo, u severnoj Siriji je takav pokušaj bio sproveden i mi smo ga zaustavili. I u budućnosti, isto tako, nikad to nećemo dozvoliti – poručio je Erdogan.

Predsednik Turske je takođe naglasio da je odlaganje sprovođenja de-eskalirajućih zona u Siriji, koje je predložio na samitu G20 u Antaliji 2015. godine, „jedan od najvažnijih razloga koji se kriju iza protoka migranata u Evropu“.

Govoreći o katarskoj krizi, Erdogan je izjavio da „Turska ima blisko prijateljstvo i bratske veze sa svim zemljama u regionu zaliva“ i da treba izbeći svaki stav koji bi mogao „ugroziti takve veze“.

On je apelovao na Saudijsku Arabiju i ostale zemlje sa težinom u regionu da pronađu „razumno rešenje“ diplomatskog spora sa Katarom.

Samit Grupe 20 predstavlja skup vlada i predstavnika 19 najvećih svetskih ekonomija, kao i najviše predstavnike Evropske unije, a na susretima se razgovara o strategijama fiskalne politike i međunarodne finansijske stabilnosti.

Među glavnim temama diskutovanim na samitu 2017. godine bile su klimatske promene, trgovina i migracije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *