ЕРДОГАН СЕ ЗАРЕКАО У ХАМБУРГУ: „Нећемо допустити формирање државе Курда у Сирији, а што се тиче Катара…“

ЕРДОГАН СЕ ЗАРЕКАО У ХАМБУРГУ: „Нећемо допустити формирање државе Курда у Сирији, а што се тиче Катара…“

9 јула 2017

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган заветовао се да Анкара неће дозволити успостављање курдске државе у северној Сирији. Он је саопштио у суботу другог дана самита Г20 у Хамбургу.

– Ако постоје напори да се успостави такозвана курдска држава у северној Сирији, ми то нећемо дозволити. Заправо, у северној Сирији је такав покушај био спроведен и ми смо га зауставили. И у будућности, исто тако, никад то нећемо дозволити – поручио је Ердоган.

Председник Турске је такође нагласио да је одлагање спровођења де-ескалирајућих зона у Сирији, које је предложио на самиту Г20 у Анталији 2015. године, „један од најважнијих разлога који се крију иза протока миграната у Европу“.

Говорећи о катарској кризи, Ердоган је изјавио да „Турска има блиско пријатељство и братске везе са свим земљама у региону залива“ и да треба избећи сваки став који би могао „угрозити такве везе“.

Он је апеловао на Саудијску Арабију и остале земље са тежином у региону да пронађу „разумно решење“ дипломатског спора са Катаром.

Самит Групе 20 представља скуп влада и представника 19 највећих светских економија, као и највише представнике Европске уније, а на сусретима се разговара о стратегијама фискалне политике и међународне финансијске стабилности.

Међу главним темама дискутованим на самиту 2017. године биле су климатске промене, трговина и миграције.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u