ЕРДОГАН ШИРИ ОСМАНСКО ЦАРСТВО: „Јерусалим је наш град“

ERDOGAN ŠIRI OSMANSKO CARSTVO: „Jerusalim je naš grad“

5 oktobra 2020

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan započeo je obraćanje Parlamentu Turske u četvrtak dugim govorom o Jerusalimu i Palestincima u kojem je naglasio – Jerusalim je naš grad.

Erdogan se pozvao na vladavinu Osmanskog carstva Jerusalimom koje je trajalo vekovima, tačnije, kako je naveo od 1517. do 1917. godine.„U tom gradu, koji smo morali da napustimo u suzama tokom Prvom svetskog rata još uvek se mogu videti tragovi osmanskog otpora. Tako da je Jerusalim naš grad”, rekao je turski predsednik.

On je dodao da je zidine Jerusalima, koje još uvek stoje, i Kupolu na steni u Starom gradu obnovio Sulejman Veličanstveni, koji je vladao Osmanskim carstvom od 1520. do smrti, 1956. godine.

„Pitanje Jerusalima nije običan geopolitički problem za nas. Najpre Stari grad, srce Jerusalima, sagradio je Sulejman Veličanstveni i naši preci pokazali su poštovanje i visoko su cenili taj grad”, naveo je Erdogan.

Potom se osvrnuo na položaj Palestinaca.

„Palestinski narod živeo je tu vekovima, ali je bio okupiran i njegova su prava bila ugrožena”, naveo je turski predsednik, prenose izraelski mediji.

KOMENTARI10 komentara

 1. padre says:

  Ovaj ne zna gde bi pre!

 2. padre says:

  Jerusalim je bio turski,dok Turaka još nije ni bilo!

 3. Drdre says:

  Nažalost došlo je dotle da svako moze da piše svoju verziju istorije.

 4. Cmarkovic C. says:

  Svako kroji onako kako mu treba to jest kako mu se svidja.Uvek je tako bilo i tako ce uvek biti,nazalost.Istoriju pisu pobednici ili jaci.Nazalost.

 5. 1389 says:

  Znači istina je da će Ameri i Rusi da ratuju zajedno protiv turaka i da će da sravnaju Turski san o kontroli bliskog istoka? Neznam zašto mi se čini da je neko najavijo eliminisanje turske i izbeglice koje će čekati da predju Iransku i Gruzijsku granicu? Izgleda da su stvarno zaglibili do kraja, ništa jim nije sveto. Tražili ste mnogo dobićete ništa, slična se situacija sprema i sa šipćićima samo što će njih da Italija primi kao za dobrodošlicu...

 6. XXX says:

  Neka Erdorgan dodje sa vojskom da zauzme Jerusalim, pa da vidimo sta ce da se desi. Pored svih Arapa jos samo fale i Turci! Sanse nema da u tom slucaju Izrael ne bi upotrebio nuklearno oruzje.

 7. Slavujka says:

  Smrtniče kraj ti se bliži, bićeš zaboravljen i manji od makovog zrna kao tvoj nedavno zaboravljeni Sultančić... Nećeš dočekati kraj ove decenije a i ako dočekaš bićeš svedok kraja svoje lažne i propale imperije...

 8. Erdoganova Baba says:

  Erdo sine, akon ovakvih izjava i opsednutosti sa Suljom veličanstvenim možeš Erdo i Ankaru izgubiti. Mnogo si visoko zapucao a ono baš i nisi Avramovo dete niti si po veri Avraamovoj. Bolje bi ti bilo da činiš mir nego rat.

 9. radmila says:

  Kud se dade moj komentar o dugom zivotu Sulejmana Velicanstvenog 1520 - 1956. Tako kaze ovaj tekst. Hajd sad izbrisite i ovo.

 10. uddu says:

  Ješe su previše jaki za Erdogana i turke.Čim ih ugrozi,turska će osetiti vatrenu moć izraelske avijacije !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *