ЕРДОГАН ШОКИРАО Америку!

ERDOGAN ŠOKIRAO Ameriku!

22 aprila 2018

TURSKOJ opasnost preti od njenih strateških partnera – izjavio je Redžep Tajip Erdogan, ne skrivajući da u vidu ima ponajpre Sjedinjene Države.

Odmah je dodatno precizirao: „Odakle nama dolazi glavna pretnja? Prvenstveno od naših strateških partnera… Mi, na žalost, ni za svoj novac ne možemo kupimo oružje od SAD, a Sjedinjene Države i njihova koalicija, na žalost, besplatno predaju oružje i municiju terorističkim organizacijama“.

U intervjuu nacionalnom telekanalu NTV, otkrio je da su SAD  kurdskim formacijama na severu Sirije otpremile 5.000 kamiona sa oružjem i upozorio da je to „neposredna opasnost po Tursku“.

Erdogan je kritikova0 SAD i zbog odbijanja Vašingtona da Turskoj izruči opozicionog islamskog propovednika Fetulaha Glena, kojeg zvanična Ankara smatra glavnim orgnizatorom neuspelog državnog prevrata.Turski lider je sve ovo rekao komentarišući zahtev SAD da oslobodi uhapšenog evangelističkog pastora Endrjua Bransona kojeg Ankara sumnjiči da je povezan sa Gulenom.
Pritom je poručio admninistraciji Donalda Trampa:

„Sjedinjene Države moraju voditi računa o koracima koje ćčine i poštovati međudržavni sporazum o ekstradiciji ako žele da Branson bude na slobodi. Tim pre što je molba SAD da Branson bude oslobođen nezakonita“.

U Turskoj je od polovine juna 2016-te zbog pokušaja pobune uhapšeno oko 50.000 ljudi, a posao je izgubilo oko 140.000 državnih službenika.

Među uhapšenima 2016-te je i Branson.

Tramp je od Erdogana tražio da ga oslobodi, a turski predsednik mu je ponudio trampu – za Gulena…

Pre tri dana je Všington upozorio Tursku da će imati probleme sa američkim zakonom o sankcijama ako od Rusije kupi zenitne raketne sisteme S-400.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *