ЕРДОГАН: То што су Американци још у Сирији – то је уперено против Турске, Ирана и Русије

ERDOGAN: To što su Amerikanci još u Siriji – to je upereno protiv Turske, Irana i Rusije

7 februara 2018

VOJNO prisustvo Sjedinjenih Država u Siriji posle razbijanja terorističke grupacije Islamska država upereno je protiv Turske, Rusije i Irana – izjavio je Redžept Tajip Erdogan.

Turski predsednik odmah potom dodao: „Nas pitaju kada ćemo završiti operaciju u Siriji. A ja pitam: da su su Amerikanci već otišli iz Avganistana i Iraka. Oni govore da Islamske države više nema. Ako je tako, zašto još ostaju u Siriji?! A pošto ostaju, znači da imaju neki račun protiv Turske i protiv Irana, a možda i protiv Rusije. Međutim, mi ćemo u Siriji tvrdo stajati“.

Turski lider je precizirao da će Ankara „delovati odlučno sve dok teroristi ugrožavaju bezbednost Turske“.

U ovom kontekstu je optužio SAD da nisu održale obećanje da će povući svoje trupe iz sirijskog grada Manbidža koji trenutno kontrolišu kurdske jedinice koje su pod američkom komandom:

„Umesto da se povuku, SAD su u Manbidž dovele teroriste iz YPG (kurdske samoodbrambene snage). Samo, mi ćemo tamo doći i vratićemo tu zemlju pravim gazdama Manbidža“.

Turska od 20. januara izvodi operaciju Maslinova grana protiv Kurda koji drže sirijsku enklavu Afrin.

Odnosi Ankare i Vašingtona počeli su da se zaoštravaju od momenta kada su Sjedinjene Države počele da pomažu iračkim i sirijskim Kurdima – da ih naoružavaju i vojno obučavaju i da im faktički prave države koje će se potom spojiti.

A Veliki Kurdistan je za Turke – noćna mora. Zato Erdogan namerava da uništi kurdsku vojnu silu i po cenu daljeg zaoštravanja odnosa sa Vašingtonom.

U suštini, neko će morati da popusti – ili Amerikanci ili Erdogan. U suprotnom, može doći i do vojnog sudara Turske i SAD na severu Sirije.

Erdogan je na to prilično otvoreno ukazao:

„Ako Sjedinjene Države žele da i dalje sarađuju sa tim divljim stvorenjima – to je njihova stvar. Ali, mi to nećemo dozvoliti“.

Turski vice-premijer Bekir Bozdag već upozorio Amerikance da njihovi vojnici, koji nose kurdske uniforme, mogu postati meta turske avijacije.

Ankara, naravno, ne daje ni pola groša za tvrdnje iz Vašingtona (državni sekretar Reks Tilerson) da američke trupe ostaju u Siriji da ne dozvole da se Islamska država ponovo vrati na scenu.

Na teritoriji Turske živi najmanje 15 miliona Kurda.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *