ЕРДОГАН: „Турска се неће сукобити са Русијом“

ERDOGAN: „Turska se neće sukobiti sa Rusijom“

4 februara 2020

Turska nema nameru da zaoštrava odnose s Rusijom zbog situacije u sirijskom Idlibu, rekao je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan. On je rekao da postoji mogućnost da danas o tome razgovara s ruskim liderom Vladimirom Putinom.

„Nema potrebe da u ovoj fazi ulazimo u sukob ili ozbiljno neslaganje s Rusijom, s kojom radimo na strateškim projektima, kao što su ’Turski tok‘ i nuklearna elektrana ’Akuju‘. Nema reči o tome da ćemo odustati od ruskog sistema PVO S-400. Onaj ko ustane s gnevom, sešće na svoju štetu. Sešćemo i razgovaraćemo o svemu. Mogu pozvati predsednika Putina u utorak“, rekao je Erogan.Turska neće napuštati svoje pozicije u Idlibu

On je dodao da Turska ne namerava da napusti svoja osmatračka mesta u sirijskom Idlibu, već da će ih jačati.

„Naša osmatračka mesta igraju ključnu ulogu u Idlibu, i tamo će i ostati. Radimo na tome da ih ojačamo. Nećemo dozvoliti da dođe do novog rata i novog talasa izbeglica, o čemu smo obavestili rusku stranu“, precizirao je turski lider.

Prema njegovim rečima, incident sa napadom na tursku vojsku u Idlibu je „očigledno kršenje“ sporazuma sa Rusijom o zoni deeskalacije u tom regionu.

Erdogan je naglasio da je Ankara ranije obavestila rusku stranu o premeštanju svojih vojnika.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da nije isključeno da predsednici Turske i Rusije danas razgovaraju telefonom.

Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Turske saopštilo da Ankara sarađuje sa Rusijom na smanjenju napetosti u sirijskom Idlibu, gde je u ponedeljak u granatiranju poginulo pet turskih vojnika.

KOMENTARI9 komentara

 1. sokoćalo says:

  previše ti velika sadnjica,kada hoćeš da sediš na dve klupe.

 2. bambola says:

  Popio je lekiće na vreme i smirio se...

 3. padre says:

  I ovaj bi da igra poker sa šahistom!

 4. Milan says:

  Objavljeno u Damasku pre 2 sata: "Sirijska vojska je spremna da odgovori na turski napad. Vojska." Da, Sirijska vojska je to već i pokazala jer pre jedan dan poginulo je 8 turskih vojnika kad su se iznenada (bez najave) pojavili na teritoriji na kojoj se vode borbe. ... Te osmatračke punktove u Siriji Turska je dobila u skladu sa dogovorom u Sočiju iz septembra 2018. Do septembra 2019 godine Turska je trebala da izvrši zadatak izvlačenja teškog naoružanje iz obodnog dela u zoni deeskalacije Idlib. Pošto taj zadatak Turska nije izvršila u dogovorenom roku čemu onda sada služe njeni vojni punktovi u Siriji? Samo da ometaju napredovanje sirijske vojske i da izazivaju nove sukobe. Da li špijuniraju za teroriste? .... Uglavnom pošto ranije dogovoreni zadatak u skladu sa dogovorom u Sočiju Turska nije izvršila Sirija sada ima puno pravo da silom porazi teroriste.

 5. Milan says:

  Ture ne miruje, nego muti, brljavi i od jutros luduje samo taki. Od jutros Turci iz četiri posmatračka punkta gadjaju snage SAA, 3 tako agresivna punkta su kod Saraqiba i još jedan je agresivan oko 50 km južnije. ... Erdoganove izjave od jutros: Napad na naše vojnike u Idlibu je nova era u Siriji. To je bio nameran napad. ... Povodom Idliba Erdogan je navodno preneo Putinu da Asadov režim treba da se vrati u granice po sporazumu u Sočiju ili će ih Turska vratiti. ... Snage sirijskog režima treba da se povuku iz oblasti u blizini turskih osmatračnica ili će ih Turska na to primorati. ... Erdogan: Dajemo Asadu vremena do petka da se povuče iz svih područja u blizini turskih osmatračnica... Opstajanje u Idlibu i istočno od Eufrata više nije efektivno. (Ovo verovatno se odnosi na snage SAA).

 6. Milan says:

  Nakon sporazuma u Sočiju Erdogan je iamo u Idlibskoj zoni 12 kontrolnih punktova, ali on je dodao još 4 punkta. Prvi je dodao nakon oslobodjenja Kan Šejkuna severno od tog grada. Još tri nova dodao je ovih dana oko Saraqiba, očigledno sa ciljem da ometaju napredovanje snaga SAA. Ta 3 punkta su uvedena tokom borbi, tako da je tada poginulo 8 turskih vojnika što miriše na veliki možda i namerni neoprez Turske. ZNAČI: 1. TURSKA IAKO NIJE ISPOŠTOVALA SVOJE OBAVEZE IZ SOČIJA ZA KOJE JE IMALA ROK OD GODINU DANA, ALI BEZ OBZIRA NA TO PO ERDOGANU TURSKA I SADA MOŽE DA POVEĆAVA BROJ VOJNIH TURSKIH PUNKTOVA. TI PUNKTOVI SVE VIŠE LIČE NA TURSKU OKUPACIJU SIRIJE, A NA TO TREBA DODATI I TERORISTIČKE SNAGE KOJE JE U IDLIBU RANIJE INSTALIRALA TURSKA. ... 2. ERDOGAN HOĆE DA SNAGE SAA NAPUSTE I KAN ŠEJKUN I MARAT AL NUMAN I STOTINAK MANJIH MESTA KOJA SU OSLOBODJENA UNAZAD NEKOLIKO MESECI. ERDOGAN HOĆE KAPITULACIJU SNAGA SAA U IDLIBU! ZATO ON VEOMA DRSKO KAŽE DA SNAGE SAA IMAJU ŠANSE U IDLIBU KOLIKO I NA TERITORIJAMA ISTOČNO OD REKE EUFRAT.

 7. Milan says:

  SNAGE SAA NEĆE KAPITULIRATI, NEGO UPRAVO NAPREDUJU NA TERENU. Bez obzira na Erdoganove pretnje mape pokazuju da od jutros snage SAA oslobodile su još 3 mesta, a juče oslobodili su 13 ili 14. Sva oslobodjena mesta (danas-juče) nalaze se u blizini Saraqiba, uglavnom istočno od puta. Time se snage SAA sa desne strane puta penju na sever da bi se izjednačile sa onim klinom snaga SAA LEVO O D TOG PUTA koji je pre dva dana presekao put Lataqija-Saraqib i stigao neposredno do Saraqiba. ... Naprimer jutros su snage SAA oslobodile mesto Tal Tuqan i stegle obruč oko punkta turskih snaga koji se nalazi blizu tog mesta. Kako će turske snage napadati snage SAA iz obruča, to je ravno samoubistvu. Tako izgleda da snage SAA ubrzo će staviti i preostala 3 novija punkta kod Saraqiba bar u poluokruženje (blisko poluokruženje). ... Da li je Erdogan lud da žrtvuje svoje vojnike u tim punktovima, a sa ciljem da zarati protiv Sirije? Miriše da on hoće da raskine dosadašnju saradnju sa Rusijom. Ili su ove izjave samo najnoviji turski pritisak na Rusiju? UGLAVNOM ERDOGAN JE SVE BLIŽI AMERIČKIM STAVOVIMA.

 8. Milan says:

  Sirijska vojska od jutros zauzela je još mesta, ukupno 7-8. Do večeri?

 9. Milan says:

  Izgleda da snage SAA imaju konkretan odgovor na sav jutarnji lavež. Sad pokušavaju da osvoje selo Qminas, ono je severozapadno od ranije osvojenog mesta Najrab (Najrab je iznad presečenog puta M4 Latakija-Saraqib). Ako snage SAA osvoje selo Qminas biće na 6-7 km od grada Idlib iz jugoistočnog pravca. (Pokrajine i glavni gradovi pokrajina u Siriji obično nose isto ime). Za Tursku ovo sigurno znači veliki priliv izbeglica. Još juče i prekjuče prikazivali su veliku saobraćajnu gužvu koju prave civili jer napuštaju grad Idlib. Tek sad će da se pokrenu. Turskoj je najbolja osveta da joj se pošalje još izbeglica. Hoćemo li i mi dobiti izbeglica?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *