ЕРДОГАН УДАРИО ЖЕСТОКО: Американци су извршили геноциде над Индијанцима, у Вијетнаму и Ираку

ERDOGAN UDARIO ŽESTOKO: Amerikanci su izvršili genocide nad Indijancima, u Vijetnamu i Iraku

28 aprila 2021

 

PRIZNAVANJEM genocida nad Jermenima 1915-te u Turskoj Džo Bajden je udario na Redžepa Tajipa Erdogana zbog kupovine ruskih PVO raketnih sistema S-400.

Neki misle da iza priznanja stoje isti interesi i motivi kao i 2016-te kada su Amerikanci preko nezadovoljnih u turskoj armiji pokušali da izvedu puč protiv Erdogana koji je jedva sačuvao vlast i glavu.Međutim, turski predsednik nije Bajdenu ostao dužan:

„Ako Amerikanci govore `genocid` – neka pogledaju sebe! Tema genocida može se pokrenuti u odnosu na Sjedinjene Države, počev od istrebljenja Indijanaca do ratova u Vijetnamu i Iraku! Dakle, ne mogu oni lepiti etiketu `genocid` na Tursku. Sjedinjene Države mogu da polože račun za mnogo šta – od Vijetnama do Iraka.“

Oglasio se i turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu, rekavši da je Bajdenovo priznavanje `jermenskog genocida` plod populizma koji Turska odbacuje.

Obojica su ponovila poznati kontraargument zvanične Anakre: jermenska strana nema konkretne dokaze, baš kao što ne postoji ni odluka međunarodnog suda o genocidu 1915. godine.

Turski genocid nad Jermenima priznale su pre SAD 23 države, kao i Evropski parlament i Svetski savet crkava.

Povodom Ergoganove i Čavušogluove reakcije, portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je:

„Ne očekujemo nikakve promene u vojnim odnosima sa Turskom. Turska je [naš] saveznik u NATO. Ne očekujemo da će izjava predsednika Bajdena uticati na naše odnose“.

Kirbi je izrazio nadu da će vojne veze između Sjedinjenih Država i Turske samo dalje jačati.

Prethodno je američka novinska agencija Bloomberg objavila da turski predsednik želi da suspenduje sporazum sa Sjedinjenim Državama o saradnji u oblasti odbrane i ekonomije. Ovaj sporazum je jedan od ključnih elemenata odbrambene saradnje dve zemlje.

Turska stranka Vatan (Otadžbina) je na skupu ispred američke ambasade u Ankari predložila svom državnom vrhu da prizna Krima kao rusku teritoriju i da Vašingtonu parira „određenim merama“, među kojima su glavne – isterivanje Amerikanaca sa teritorije turskih vojnih baza Indžirlik i Kurejik.

KOMENTARI5 komentara

 1. Rista says:

  Tursko govedo zaboravilo Srbiju. Ameri nisu direktno izvršili genocid nad Srbima, ali jesu indirektno i to dva-tri puta. Prvi 43. nemilosrdnim bombardovanjem Nemaca u BGD ne žaleći nezaštićene srpske žrtve. Drugi put 90tih godina, pomažući muslimane i hrvate da dovrše svoje genocide nad Srbima iz prethodnih vremena i treći put sejući po nevinom narodu i deci uranijumske metkove koji će nas tamane pomalo podugo, a Ameri će proučavati. Turska ne treba da se javlja u vezi ni jednog genocida. Stvorena je na genocidima, vršila genocid nad Srbima i nabijala ih na kolac uz danak u krvi i ostala divljačka pravila. Danas Turci uče svoju decu u školama da su Srbi njima bili dobri samo nam zameraju što smo ih nabijali na kolac. Ni manje ni više nego baš to. Sve srpske podrepaške profesorice, pogotovo iz BGD kada odu u Tursku donesu ovaj kolač Srbima i kao čude se tom stavu Turaka a tamo vrdale zadnjicom po turčinima do iznemoglosti. Eh, neću da spomenem ime takve jedne oždropandrkače. Ne znam samo kako uči decu na fakultetu gde predaje posle divne avanture sa svojim turčinima. Nažalost, nije ona jedina Srpkinja koja jedva čeka da se voza po Turskim mahalama i motelima. A sve uz talase krvavog turskog mora.

 2. Za Srbiju says:

  Zaboravio je genocid nad crncima. Svaki deseti je stigao na američki kontinent, a devedeset posto u Atlantiku. Preživeli bačeni u ropstvo. Zaboravio je genocid nad Japancima (Hirošima i Nagasaki). Zaboravio je Koreju, Avganistan, Libiju, Siriju. Zaboravio je Srbe, kako RS, tako i Srbiju.

  • Nije jedini says:

   Nije on ništa zaboravio, samo to nije pomenuo. Ako krene da nabraja sve genocide koje su Amerikanci i Englezi učinili postaviće se pitanje šta uopšte traži u savezu sa tim ološem. Uostalom to pitanje bi trebalo da postave sebi svi državnici i stanovnici ove planete.

 3. petrovgrad says:

  Ameri su pobili tri miliona Korejanaca i isto toliko žive sa napalm bombama spalili Vijetnamaca. Zbog počinjenog genocida i masovnih zločina dočekani su sa cvećem i aplauzima kućama. Danas uživaju sve previlegije kao veterani. Kada im je to prošlo, posle toga je sve išlo po šablonu. Irak, Avganistan, Srbija,Libija Sirija,...

 4. Čist je ko Suza says:

  Zaboravio je genocid osmanlija nad srbijom. Poznato je da bi Erdo voleo da je novi Sulejman. U stvari o čemu pričamo? Svi ljudi su grešni dok se ne pokaju i obrate Bogu kroz Gospoda našeg i Spasitelja Isusa Hrista.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *