ЕРДОГАН УЛАЗИ У ЈОШ ЈЕДАН РАТ! Шаље турску војску на границу са Русијом

ERDOGAN ULAZI U JOŠ JEDAN RAT! Šalje tursku vojsku na granicu sa Rusijom

29 jula 2020

Turska i Azerbejdžan treba da sprovedu zajedničke vojne vežbe u Azerbejdžanu, saopštilo je 27. jula azerbejdžansko ministarstvo odbrane.

Prema planu, vežbe koje uključuju kopnene snage biće održane od 1. do 5. avgusta u Bakuu i Nahčivanu , navodi se u saopštenju. Dodaje se da će zajedničke vežbe uključivati vojno osoblje, oklopna vozila, artiljerijske elemente i minobacače, kao i vojnu avijaciju i opremu za protivvazdušnu odbranu.Vežbe uz učešće vojne avijacije održaće se od 29. jula do 10. avgusta – u Bakuu, Nahčivanu, Ganjau, Kurdamiru i Evlahu.

Turske trupe i oprema već su započeli razmeštanje u azerbejdžanskom Nahčivanu:

Najava zajedničkih vežbi stigla je samo nekoliko dana nakon eskalacije na jermensko-azerbejdžanskoj granici u regiji Tovuz. Najmanje 11 azerbejdžanskih vojnika – uključujući majora i pukovnika – ubijeno je. Azerbejdžan je optužio Jermeniju za agresivne akcije i podstrekivanje sukoba. Turska je proglasila punu podršku Azerbejdžanu tvrdeći da neće oklevati da podrži svog istočnog suseda u sukobu.

Jermenija je, sa svoje strane, optužila Azerbejdžan za eskalaciju rekavši da je počela napadom azerbejdžanskih snaga na jermenske položaje. Jermensko ministarstvo spoljnih poslova opisalo je razmeštanje turskih snaga u Azerbejdžan i najavljene zajedničke vežbe kao pretnju regionalnoj bezbednosti. Dodaje se da je najava objavljena samo dan nakon što je jermenski vojnik ubijen snajperskom vatrom na granici sa Azerbejdžanom.

„Sve ovo svedoči o činjenici da rukovodstvo Azerbejdžana koči napore međunarodnih posrednika da reše situaciju i nastave mirovni proces“, rekla je jermenska strana.

Zanimljivo je primetiti da jermensko rukovodstvo i dalje ponavlja mantre o nekim „međunarodnim posrednicima“ koji bi trebalo da pomognu deeskalaciji sitacije i spasu Jermeniju u slučaju otvorenog sukoba sa Azerbejdžanom i Turskom. U stvari, nijedna zemlja osim Rusije neće pokušati da zaista pomogne Erevanu. Ipak, spoljna politika jermenskog rukovodstva u prethodnim godinama bila je očigledno usmerena na potkopavanje njegovih odnosa sa Rusijom i na zadovoljstvo njenih „zapadnih partnera“. Zbog toga, akcije jermenske vlade stavile su celu zemlju u prilično opasan položaj u regionu.(Pravda)

KOMENTARI8 komentara

 1. persida says:

  Samo vezbaj Erdo, trebace ti. Kada na celo Rusije dodje Rus, bices istranziran za dva sata.

 2. M says:

  Preskupo će Rusi platiti pobjedu nad Turskom(a time i nad Blistokom)bez upotrebe Atomskog oružja!Pošto si tako skupu pobjedu ne mogu priuštiti(jer bi oslabili bitno za naredni veliki rat),onda moraju za veliki rat s Turskom i na Blistoku,biti spremni na upotrebu A-oružja odmah,da prođu što jeftinije!Pošto Rusija nema oružja,industrije,novca kolko USA-Zapad,niti ljudi kolko Kina,ako želi opstati,mora biti sposobna i spremna u većim sukobima-ratovima A-ratovati,i to čim osjeti da taj rat postaje preskup u bilo kom važnom smislu!Tad će postati preskup i njenim protivnicima koji će tad morati razmišljati o miru!

  • milos says:

   pa ne mislite da ce zrtvovati ruse a da ne upotrebe atomsku silu?!

 3. M says:

  ...možda je ovo gore što sam rekao,jasno odgovornim generalima i političarima u Rusiji,ali očito Erdogan misli da nije,i riskira previše,mislim da mu je ta oklada loša,i da ne bi trebao toliko vući sudbinu za rep!

 4. električar says:

  Tamo-ovamo, ali vi niste normalni, obične ste neuspešne palivatre ... Mada ste možda i u pravu jer, ovaj narod se i pali k'o šibica ...

 5. M says:

  ...osim toga,Erdogan se zaigrao,umislio da je Turska velika sila,zaigrao i samostalno,remeteći planove ne samo Rusiji,nego i USA-Zapadu!A što je preveliki zalogaj,previše neprijatelja,i to prejakih!

 6. Miraš says:

  Jermenija je članica ODKB-a koja nema direktnu granicu sa Rusijom, bilo je samo pitanje vremena kad će NATO (posredstvom članice Turske) početi provokacije Rusije na prostoru Jermenije. Turska samo na severu Sirije drži 4 fronta: Idlib, Azaz i Džarabulus (Štit Eufrata), Afrin (Maslinova grančica), sever Rake i Hasake (Izvor mira). Plus: sever Iraka, Libija, i evo Južni Kavkaz tj. Azerbejdžan prema Jermeniji. Od ranije Turska je okupirala Severni Kipar, ali trenutno su se povukli od namera da traže gas u vodama Kipra.

 7. Marko Kraljević says:

  70 miliona turakai ne shvaća, da jim se sprema uništenje, kako procitah 2025 godine verovatno Turska neće ni postojati ako bude počela da uzima sudbine manjih naroda u svoje ruke. Rusima su već 2 puta stali na žulj, treći put će biti izbrisani. Šta će Erdogan u Libiji, Siriji, Iraku? Da je i malo pametan ko što nije, ponudio bi istok turske kurdima, onako samo sebi skuplja dodatne minuse i negativne poene kada počinje da pomaže Azerbejdjanu ne shvaćajući, da Rusija stoji iza Jermenije i da će Rusi zbig Kakvkaza da sravnaju Tursku i naprave red, kao što su napravili red u Čečeniji... Uskoro počinje igranka jer će sveta Sofija ponovo da otvori vrata za svoje pravoslavne vernike...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *