ЕРДОГАН УПОЗОРИО СВЕТ: Постоји болест која се брже шири од короне

ERDOGAN UPOZORIO SVET: Postoji bolest koja se brže širi od korone

29 novembra 2020

PREDSEDNIK Republike Turske Redžep Tajip Erdogan upozorio je na rastuću islamofobiju na Zapadu i poručio da vređanje drugih ljudi i njihovih verovanja nemaju veze sa slobodama, javlja Anadolu Agencija.

Erdogan se preko video-linka obratio učesnicima 23. godišnjeg kongresa Muslimanske američke zajednice (MAS) i zahvalio organizatorima koji su uspeli naći načina da se okupe na virtuelnoj platformi kada već uslovi pandemije KOVID-19 ne dozvoljavaju tradicionalna okupljanja.– Svesni smo da između srca ne mogu biti granice. Udaljenost je navažna za one čija srca su ujedinjena – kazao je Erdogan.

Erdogan je upozorio na problem rastuće islamofobije na Zapadu i naveo „primer Francuske u kojoj se pod plaštom slobode govora vređa Poslanik Muhammed“.

– Vređanje nečijih svetinja je daleko od slobode. Mišljenje je jedno, a vređanje nešto drugo – kazao je Erdogan.

Ističući kako je ideološki fanatizam uzeo maha, Erdogan je kazao da oni koji ignorišu napade na džamije i ohrabruju vređanje muslimanskog proroka Muhameda, ustvari prikrivaju vlastiti fašizam.

Turski predsednik Erdogan je dalje kazao da je islamofobija bolest koja se širi brže od koronavirusa.

– Kulturalni rasizam, diskriminacija i netolerancija su dosegli razmere da više ne mogu sakriti i u zemljama koje su godinama važile za kolevke demokracije – kazao je Erdogan.

Erdogan tvrdi da su islamofobija i ksenofobija postali trend koji rukovodi državnim politikama i otežava svakodnevni život ljudi.

Dodao je da je marginalizacija muslimana na bazi njihovih verovanja, jezika, imena i načina oblačenja postala uobičajena praksa u mnogim zemljama.

Turski predsednik Erdogan i ovom prilikom je kazao da se Turska odlučno suprotstavlja svim oblicima sukoba na etničkim ili verskim osnovama i da je uvek spremna odgovoriti na napade na njene svete vrednosti.

– Nastojimo voditi umerenu, poštenu i samouverenu politiku koja je primer cijelom čovečanstvu, a posebno u kontekstu religijskih sloboda. Ne mešamo se u tuđa vjerovanja ili način života i garantujemo slobodu praktikovanja vere svim našim građanima – kazao je Erdogan.

KOMENTARI9 komentara

 1. E.Lirsch says:

  Ne baljezgaj bre vise sa islamom i isklamiistima. Tornja se more smrdljivko.

 2. petrovgrad says:

  Taj satirični list Šarl Edbo se sprda kako sa Muhamedom tako i sa Hristom, ali nikada sa Mijsijem. Judeizam ne dira. Nije to slučajno. Malo ga nam podmeću Jude. Urednici lista su Jevreji. Ceh plaćaju katolici i ostali hrišćani u Evropi.

  • Becki konjusar says:

   Napokon neko da shvati. Bravo!

  • padre says:

   Sve si u pravu, ali je Erdgan zadnji, koji bi mogao nešto da govori, pa on je pobio više muslimana nego svi ostali!

 3. da da says:

  Jel ovo priča balija koji je od hrišćanskog pravoslavnog hrama,napravio džamiju? i sve to u 21 veku..

  • Pendrek says:

   Kad se setim kako je koferce pevao aga osman Erdoganu, Boze sacuvaj.

  • ANA says:

   Upravo tako! On pretvara pravoslavne crkve u džamije! Na Nagorno Karabahu, oni koje on podržava ili ih je poslao tamo, odsjecali su glave jermenskim vojnicima, varvarski skrnave jermenska groblja i manastire, jer su pravoslavna. Sjetimo se samo šta su kod nas u BiH radili.

   • Drago says:

    1920 godine u Turskoj bilo 35 % kršćana,a već 1950 3%.Koliko ih ima danas? Iste 1920 godine u Istanbulu bilo 50 % kršćana naspram 43 % muslimanima. Kakav je odnos danas?

 4. Rista says:

  Uuuuu...ala ovaj zna da laže!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *