ЕРДОГАН увео тромесечно ванредно стање!

ERDOGAN uveo tromesečno vanredno stanje!

21 jula 2016

1453302443 Erdogan 34Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan proglasio je večeras vanredno stanje u celoj zemlji koje će potrajati tri meseca.

Odmah  je – po završetku zajedničkog zasedanja nacionalnog saveta bezbednosti i Vlade – poručio evropskim zemljama da nemaju pravo da kritikuju Ankaru:

„Evropske zemlje uvode ovakve mere i nakon manjih terorističkih akata koji se uopšte ne mogu upoređivati sa pretnjom sa kojom se bila suočila Turska“.

Državna novinska agencija Anadolu Ajansı prenela je da je pritom ocenio da je u pokušaju državnog prevrata učestvovao samo mali deo oružanih snaga. I da je pritom je naglasio: „Teroristička organizacija je htela da sve izvede tako da manjina vlada većinom“.

Erdogan je pod „terorističkom organizacijom“ imao u vidu Hizmet opozicionog islamskog propovednika Fetulaha Gulena koji živ u SAD.

Istovremeno je – u intervjuu televiziji Al Jazeera – otkrio: „Dva pilota, koja su oborila ruski avion, uhapšena su zbog učešća u pokušaju prevrata. Moguće je da su obojica povezana sa Gulenovom organizacijom. To će utvrditi sud“.

Turski lider je posebno naglasio: „Iza ovoga prevrata mogu stajati druge države. Gulenisti imaju vrhovni um koji je sve ovo mogao da isplanira. Vreme će sve pokazati“.

Erdogan je poručio Briselu da će morati da poštuje volju njegovog naroda ako on većinski odluči da vrati smrtnu kaznu:

„Mi 53 godine kucamo na vrata evropske unije koja nas je terala da 53 godine čekamo. Mnoge zemlje, koje su zakucale posle nas, već su primljene u EU. Ponovno uvođenje smrtne kazne zavisiod volje našeg naroda. Ako on bude rekao „da“ – to će morati da poštuju sve zemlje koje veruju u demokratiju“.

Agencija Reuters večeras je javila da je ratno vazduhoplovstvo Turske podiglo u vazduh F-16 čijim pilotima je naredilo da krenu u potragu za ratnim brodovima koji su navodno nestali u grčkim teritorijalnim vodama.

Navodno su „pučisti“ nestali sa 14 turskih ratnih brodova.

U Turskoj je dosad uhapšeno 7.540 ljudi osučnjičenih za učešće u pokušaju prevrata. Među njima je 100 policijskih oficira, 6038 pripadnika turske armije, 755 sudija i tužilaca i  650 civilnih lica.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *