ЕРДОГАН ВИШЕ НЕ КРИЈЕ: Турска ће постати нуклеарна сила

ERDOGAN VIŠE NE KRIJE: Turska će postati nuklearna sila

8 septembra 2019

REDŽEP Erdogan nazvao je nepravednim to što njegova zemlja nema nuklearno oružje jer ga bezmalo sve razvijene zemlje već imaju.

Nastupivši u jednom od turskih provincijskih cenatara, Erdogan je naglasio da smatra neprihvatljivim  to što druge zemlje već imaju rakete sa nuklearnim bojevim glavama, a Turska nema pravo ni da na tome radi.Pritom je otkrio da ga posebno zabrinjava Izrael:

„Neki imaju nuklearne bombe – i ne jednu ili dve, a žele da ih mi nemamo. Ja to ne prihvatam. Nuklearno oružje imaju sve razvijene zemlje. A nama se govori: ne krećite na tu stranu! Pored nas je Izrael. Ima li on nuklearno orućžje? Ima. A on nam preti“.

Erdogan je otkrio da mu je za vreme posete jednoj zemlji domaćin priznao da ona planira povećavanje svog nuklearnog arsenala. Nije otkrio njegovo ime, ali je precizirao da on više nije šef svoje države i nastavio:

„Rekao mi je da njegova zemlja ima 7500 atomskih bombi, a da ih Rusija i SAD imaju 12500-15000. Dodao je da su i oni spremni da dođu do takvog broja atomskih bombi. Eto o čemu razmišljaju drugi. A Ankaru upozoravaju da je nedopustivo praviti atomsko oružje“.

Teško je, prema navedenim Erdoganovim rečima, shvatiti o kojoj zemlji-domaćinu govori jer samo Francuska ima 300 nuklearnih bombi, Kina 270, a svi ostali osetno manje.

Možda je namerno izneo nerealne brojke, ali je činjenica da je pre godinu dana posetio pakistan koji je takođe u „nuklearnom klubu“. U to vreme je na njegovom čelu bio Mamnun Husein, a potom je ubrzo podneo ostavku.

Međutim, vojni eksperti procenjuju da Pakisan ima samo 120-130 nuklearnih bombi.Nuklearno oružje na teritoriji Turske već postoji. U njenoj vojnoj bazi Indžirlik, ali pripada Amerikancima.

Moskovski vojni ekspert Jurij Mavašev smatra da Erdogan zasad pominjanjem nuklearnih ambicija više želi da podigne prestiž svoje zemlje u svetu i u NATO jer Turska nema ni naučnu ni tehnološku bazu za njegovu proizvodnju.

Teoretski, Ankari bi nuklearne tehnologije mogao ustupiti Pakistan, ali je bi to verovatno ugrozilo položaj Turske u NATO.

Postoje, međutim, procene da je Turska „već krenula ka atomskom oružju“ i da gradnju svoje prve atomske centrale „Akuju“, koju grade Rusi, uveliko koristi za pripremu sopstvenih stručnjaka.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *