ЕРДОГАН: „Запад је у паници због предстојеће зиме“

ЕРДОГАН: „Запад је у паници због предстојеће зиме“

8 септембра 2022

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је изјавио да је Запад у паници, јер се пита како ће провести предстојећу зиму, уз цене које не престају да расту.

„Постоји тема енергетске кризе, цене расту. Сада је Запад у паници у вези с тим како ће провести ову зиму. Запад је у паници у вези с тим шта ће да ради. Надам се да ћемо уз разумне кораке преживети та искушења“, рекао је Ердоган на конференцији за новинаре у Хрватској.Турски председник, међутим, није прецизирао какве би кораке Запад могао да предузме да би решио проблем раста цена енергената.

Током јучерашњег састанка с Ердоганом председник Србије Александар Вучић је рекао да ће предстојећа зима у Европи „бити хладна“, а она наредна – „поларна“. Вучић је нагласио да је Србију од катастрофе и рестрикција струје спасило само то што је на време купила руски гас.

После почетка руске специјалне војне операције у Украјини Запад је појачао санкциони притисак на Русију, што је довело до раста цена електричне енергије, горива и прехрамбених производа у Европи и САД.

Енергетска криза у Европској унији се додатно погоршала почетком јула, када је дошло до првих прекида испорука гаса из Русије, услед техничких проблема у раду турбина за гасовод „Северни ток“, проузрокованих санкцијама.

Европска комисија је након тога позвала земље Европске уније да се припремају за потпуну обуставу испорука руског гаса и активирала план добровољног смањења његове потрошње у свим државама за 15 одсто од 1. августа ове до 31. марта следеће године.

(Спутњик)

KOMENTARI2 коментара

  1. Čudoser iz Nazareta says:

    Eeee, "sultan" će da postane Rus i to pravoslavni 🙂

  2. Dragan Pik-pantalon says:

    Nema zime kod globalnog zatopljenja

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u