ЕРДОГАН: „Запад је у паници због предстојеће зиме“

ERDOGAN: „Zapad je u panici zbog predstojeće zime“

8 septembra 2022

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je izjavio da je Zapad u panici, jer se pita kako će provesti predstojeću zimu, uz cene koje ne prestaju da rastu.

„Postoji tema energetske krize, cene rastu. Sada je Zapad u panici u vezi s tim kako će provesti ovu zimu. Zapad je u panici u vezi s tim šta će da radi. Nadam se da ćemo uz razumne korake preživeti ta iskušenja“, rekao je Erdogan na konferenciji za novinare u Hrvatskoj.Turski predsednik, međutim, nije precizirao kakve bi korake Zapad mogao da preduzme da bi rešio problem rasta cena energenata.

Tokom jučerašnjeg sastanka s Erdoganom predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da će predstojeća zima u Evropi „biti hladna“, a ona naredna – „polarna“. Vučić je naglasio da je Srbiju od katastrofe i restrikcija struje spasilo samo to što je na vreme kupila ruski gas.

Posle početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Rusiju, što je dovelo do rasta cena električne energije, goriva i prehrambenih proizvoda u Evropi i SAD.

Energetska kriza u Evropskoj uniji se dodatno pogoršala početkom jula, kada je došlo do prvih prekida isporuka gasa iz Rusije, usled tehničkih problema u radu turbina za gasovod „Severni tok“, prouzrokovanih sankcijama.

Evropska komisija je nakon toga pozvala zemlje Evropske unije da se pripremaju za potpunu obustavu isporuka ruskog gasa i aktivirala plan dobrovoljnog smanjenja njegove potrošnje u svim državama za 15 odsto od 1. avgusta ove do 31. marta sledeće godine.

(Sputnjik)

KOMENTARI2 komentara

  1. Čudoser iz Nazareta says:

    Eeee, "sultan" će da postane Rus i to pravoslavni 🙂

  2. Dragan Pik-pantalon says:

    Nema zime kod globalnog zatopljenja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *