ЕРДОГАН ЗАПРЕТИО АМЕРИЦИ: Ако нас будете даље `давили` због С-400 – одустаћемо од путничких Боинга

ERDOGAN ZAPRETIO AMERICI: Ako nas budete dalje `davili` zbog S-400 – odustaćemo od putničkih Boinga

27 jula 2019

KAKO se i moglo očekivati: Redžep Tajip Erdogan je odbacio i američku-molbu-zahtev da Ankara kupljene od Rusije zenitne raketne sisteme S-400 „na uvodi u funkciju“.

Turski lider je objavio da će njegove oružane snage S-400 početi da koriste „u punom kapacitetu“ od proleća 2020-te:

„U aprilu 2020-te ćemo S-400 dovesti do potpuno aktivnog stanja. Ponovo podvlačim: nikakve pretnje neće Tursku navesti da odustane od svojih projekata u sferi  nacionalne bezbednosti“.Ovo je bilo indirektna poruka Vašingtonu da Ankara ne prihvata ni poslednju američku formulu koju je senator Lindsi Grejem, na molbu Donalda Trampa, preneo šefu turske diplomatije Mevlutu Čavušogluu: ako želite da izbegnete sankcije SAD – ne uvodite u upotrebu S-400.

Erdogan je pozvao zvanični Vašington da sa njegovom zemljom započne „uravnoteženi dijalog“.

Upozorivši da Turska, zbog napetosti u odnosima dve zemlje povodom S-400, može odustati od kupovine putničkih aviona Boeing, naglasio je:

„Predsedniku Trampu sam u Osaki predočio da ćemo nastaviti da kupujemo putničke avione Boeing i ako ne kupimo PVO-sisteme Patriot. Rekao sam mu da smo mi dobri klijenti, ali da ćemo morati – ako se naš konflikt povodom S-400 nastavi – morati da preispitamo i svoj odnos prema nabavkama putničkih aviona“.

Turska sa Boeing ima dogovor o kupovini aviona za 10 milijardi dolara.

U Moskvi su otkrili da je Turska za 2,5 milijardi dolara od Rusije dobila četiri diviziona S-400, a da bi za isti novac od Amerikanaca dobila samo dva diviziona raketnih sistema Patriot.

KOMENTARI4 komentara

 1. Budi Bog s nama says:

  Pa imaš francuski erbas AA, ruski Tupoljev i šta god oćeš,boing oće lako da padne pogotovo kad naleti na s400

 2. teoretičar says:

  Morao sam da se nasmejem na cene. Još samo da napadnu rusiju da je primenila nelojalnu konkurenciju i eto ti smeha. Pa ameri su naduvali cene misleći niko nikad neće napraviti ako ne bolje, bar isto. I sada, kada se na svetu pojavilo nekoliko verzija iz nekoliko država, popi... su, šta ja znam. Nekako ne prolaze više sa ucenama. Čak ni u EU a šta očekivati šire. Samo da ne počnu da pritežu. A ako počnu, tek onda ćemo videti ko je gde.(Kosovca je neko protresao, isprao, iscedio i danas je pomalo setan - nije jedini na ovom portalu. Ima još...)

 3. teoretičar says:

  Ali opet dobro. Pošto se Kina pragmatično povlači iz direktnih međunarodnih sukoba u kojima nije nikad ni učestvovala(osim u Korrji i Vijetnamu, ali je zato dobila od Vijetnama neka ostrva na poklon), verovatno će se privreda Kine vratiti na fantastično povećanje. Godišnje! Ameri nisu voljni da se odreknu malo jeftinijih proizvoda i neće dati da Kina skikne. Doduše, verovatno Kina neće izvoziti vojsku i mitraljeze. Po dogovoru sa transparentnim amerima. Nego, onaj Tramp zapostavio Kima i Kim ga potsetio sa ispaljivanjem još par raketla zemlja-mars. Ko je danas najveštiji igrač na međunarodnoj sceni? Pa Kim! Uopšte ne mora ni da putuje po međunarodnoj sceni. Ispali par raketa i čeka isporuke žita, šećera i trumanovih jaja sa liberijskim brodovima. Ili jaja ili pucam i dalje. Preko Japana, ali moje rakete su nestabilne, nesigurne, pomalo defektne i ako se neka strovali ne daj Bože na Hirošimu...Bolje da poslušate ton ovih raketa do asada i molim lepo. Kao i uvek, šaljte liberijske brodove. Doduše, svet je danas mnogo pragmatičniji i neće se iznenaditi ni ako to budu merički brodovi(ovo je malo sporedno u odnosu, ali je lekovito)

 4. persida says:

  Kim je zakon za zapadne budale. Putokaz za male zemlje. Genije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *