ЕРДОГАН ЗАПРЕТИО АМЕРИЦИ: Можемо да нађемо и друге савезнике

ERDOGAN ZAPRETIO AMERICI: Možemo da nađemo i druge saveznike

11 avgusta 2018

SJEDINJENE Države su spremne da zbog američkog pastora Endrjua Bransona, kojeg smo uhapsili zbog umešanosti u terorističko delovanje, izgube strateškog partnera kakav je Turska – rekao je Redžep Tajip Erdogan na mitingu u provinciji Ordu.

U nastavku se obratio Amerikancima, a ne njihovom lideru Donaldu Trampu:

„Vi ste spremni da  strateškog partnera iz NATO trampite za nekakvog sveštenika! A Turska povodom njega čini jedino ono što traži pravosuđe. Samo, mi nismo uzmicali dosad, a nećemo ni ubuduće!“

Sunarodnike je sa istog mitinga pozvao da stranu valutu pretvaraju u turske lire. Pritom je naglasio:

„Sada vidimo kako se niz američkih sankcija pretvara u globalni ekonomski rat“.

Turski predsednik je u tekstu objavljenom u američkom listu The New York Times ocenio da jednostrana dejstva SAD protiv Turske podrivaju i američke interese, a Ankaru prisiljavaju da traži nove saveznike:

„U vreme kada se zlo raširilo po celom svetu, jednostrani potezi SAD – našeg višedecenijskog saveznika – protiv Turske samo će podriti američke interese i bezbednost. Vaštington treba da shvati – dok još nije kasno – da naši odnosi ne mogu biti asimetrični i da shvati da Turska ima alternativu. Nesposobnost SAD da odustanu od jednostranih prilaza i neuvažavanja Turske  samo nas teraju da počnemo da tražimo nove prijatelje i pristalice“.

Svemu je dodao i ovo upotzorenje:

„Ako Sjedinjene Države ne počnu da poštuju suverenitet Turske i ne pokažu da shvataju izazove koji su pred mojim narodom – naše partnerstvo se može naći u opasnosti“.

Tramp je naredio prethodnih dana da se čelik uvezen iz Turske carini sa 20 odsto, a aluminijum sa – 50 odsto.

KOMENTARI5 komentara

 1. vlada says:

  Bravo za Erdogana

 2. goran says:

  U NATO-u je najbolje imaju najlepse tenkiste, pa zar rusi da vas brane, bolje da prodajete ratluk i bozu na Bas-carsiji!!!

 3. Popara Dorcol says:

  Nista novo, ko sa djavolom tikve sadio . ..

 4. Pera says:

  Mislim da moze da se napravi igrica na kojoj bi bilo kako se erdogan ljuti, a kako amerikanci kobajagi zavitlavaju, a Rusi daju oruzje turcima, a turci cionistima. Finale na igrici bi bilo da se pogodi ko se zadnji smeje !

 5. slobo says:

  Ma ko da vjeruje Erdoganu .Taj je lopina svjetska

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *