ЕРДОГАНОВ ТРОЈАНСКИ КОЊ УСРЕД МЕДИТЕРАНА! Једна мала земља постаје трн у оку Француској и Грчкој

ERDOGANOV TROJANSKI KONJ USRED MEDITERANA! Jedna mala zemlja postaje trn u oku Francuskoj i Grčkoj

14 avgusta 2020

Najnoviji razvoj događaja između Turske, Malte i libijske vlade u Tripoliju pokrenuo je pitanja može li diplomatska podrška iz Valete poslužiti kao preko potrebna prekretnica Ankari da osigura podršku protiv Francuske i Gčke u ovom delu Mediterana.

Poslednje iznenađenje u tursko-libijskim odnosima je Malta, mala ostrvska država od oko 316 kvadratnih kilometara. Nakon što je osigurala podršku Malte međunarodno priznatoj vladi u Tripoliju u Libiji, Turska se sada nada da će iskoristiti ovu saradnju za postizanje dva glavna cilja.Ukoliko pridobije Maltu na svojoj strani, Turska će moći da se suprotstavi Evropskoj uniji, a čije agitovanje predvode Grčka i Francuska, koja nastoji da blokira turske ciljeve u Libiji.

Drugi cilj približavanja Turske i Malte mogao bi da posluži diskretnim pokušajima Ankare da osigura vazdušnu bazu u blizini Libije kako bi se suprostavila mogućoj egipatskoj vojnoj operaciji i proširila svoje vojne operacije u ratom razorenoj zemlji kako bi se prekinuo zastoj nad Sirtom i al-Jufrom.

Ukoliko ne obezbedi stalnu vazdušnu podršku, Turska mora da obezbedi vazdušnu bazu u blizini Libije ili unutar nje. Uprkos nastojanjima da se naseli u vazdušnu bazu al-Vatia, koju su libijske snage koje Turska podržava zauzele početkom jula, baza im je još uvek nedostupna.

Ukoliko bi Ankara uspela da ubedi Valetu da joj dozvoli da otvori vojnu bazu, to bi Turskoj donelo veliku prednost zbog sve većih tenzija sa Grčkom. Malta je odustala od Evropske mornaričke inicijative sprovođenja embarga na oružje u Libiji, što je uveliko ojačalo poziciju Turske.

Malta se nalazi na migrantskoj ruti, i čini se da je uslovljena na blisku saradnju sa Turskom kako ne bi postala okupirana migrantima koje u velikoj meri kontroliše upravo Turska. Sa druge strane, Turska će pokušati to da iskoristi kao svog „trojanskog konja“ u diplomatskim odnosima sa EU, pogotovo sada kada su njeni odnosi sa Francuskom i Grčkom na ivici sukoba.

(Informer)

KOMENTARI2 komentara

  1. dane says:

    kakve ce odnose imati sa maltom zavisi od engleza

  2. M says:

    Je,Francuzi će dopustiti Turskoj da jača i širi se po Libiji!?!Malo sutra!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *