ЕРДОГАНОВА ПОНУДА ЈЕРМЕНИМА

ERDOGANOVA PONUDA JERMENIMA

12 decembra 2020

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da bi regionalna platforma za saradnju na Kavkazu, o kojoj je razgovarao sa svojim azerbejdžanskim kolegom Ilhanom Alijevim u Bakuu, mogla pomoći da se okrene nova stranica u odnosima sa Jermenijom ako Jerevan preduzme „pozitivne korake”.

NTV je citirao Erdogana kako je novinarima tokom povratka iz Bakua rekao da će regionalna platforma, koja će uključivati Rusiju, Tursku, Azerbejdžan, Gruziju, Iran i Jermeniju, pružiti šansu svim stranama i da je ruski predsednik Vladimir Putin bio oduševljen tom idejom, prenosi Rojters.– Ako se Jermenija pridruži ovom procesu i preduzme pozitivne korake, nova stranica takođe može da se okrene u vezama Turske i Jermenije. Sve dok se otvaraju nove mogućnosti, nema sumnje da će se i dobici Jermenije ovde ozbiljno povećavati. Jermenija će dobiti najviše iz ovoga – rekao je Erdogan.

Erdogan je poručio da će Turska otvoriti svoje granice prema Jermeniji ako ta zemlja bude pozitivno razvijala ovaj proces.

– Naša jedina briga je da doprinesemo regionalnom miru – kazao je Erdogan.

Jermenija i Turska potpisale su 2009. godine sporazum o obnavljanju veza i otvaranju svojih granica nakon veka neprijateljstva, ali dve vlade nikada nisu ratifikovale sporazum i odnosi su i dalje napeti.

Tokom šestonedeljnog sukoba zbog otcepljenja armenske enklave u Azerbejdžanu, Turska je podržala svog etničko-turskog saveznika Azerbejdžan i optužila Jermeniju za okupaciju azerbejdžanskih teritorija.

(Večernje Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *