Ернест Со за Светски дан музике у Коларцу

Ernest So za Svetski dan muzike u Kolarcu

13 juna 2017

Povodom Svetskog dana muzike 21. juna, Kolarčeva zadužbina organizovaće program od 18 do 23 časa, koji će obuhvatiti koncerte i stručno vođenje kroz izložbu „Svet zvuka“.

Pijanista poreklom iz Hong Konga Ernest So otvoriće program u 18 časova nastupom u Muzičkoj galeriji.

Na koncertu pod nazivom „Whirl and Swirl“ So će izvesti kompozicije Geršvina, Kapustina, Armengola, Tanikave i Fazila Saja koje su inspirisane džezom.

Ernest So (1978) trenutno živi u Londonu. Godine 1995. osvajio je nagradu u Singapuru kao najbolji izvođač i Betovenovu nagradu, a potom otišao na prestižnu njujoršku školu za muziku i dramsku umetnost Džulijard.

So je honorarni profesor muzike na Univerzitetu Guangsi, predaje i istoriju muzike i klavir na hongkoškom Institutu za muziku i dramu, a poznat je i po humanitarnom radu.

U okviru programa biće predstavljena i interaktivna izložba „Svet zvuka“ koja se treći put realizuje u okviru projekta „Muzej akustike“.

Interaktivnim eksponatima osvetljava se fenomen zvuka, njegov tajanstveni i bogati svet – od procesa njegovog fizičkog generisanja do doživljaja muzike u koncertnim dvoranama.

Softverska rešenja posetiocima će omogućiti da kroz igru, dodavanjem ili oduzimanjem pojedinih instrumenata u nekom ansamblu, spoznaju ulogu svakog od njih u procesu stvaranja muzike, zatim da provere preciznost svoje intonacije i kvalitet svog sluha pevajući dursku lestvicu i drugo.

Biće predstavljeni i novi eksponati koji su rezultat radionica mladih naučnika iz oblasti akustike i umetnika koji svojim izvođenjima afirmišu nove tendencije u oblasti umetnosti, zasnovane na novim naučnim saznanjima.

U holu Kolarčeve zadužbine biće održan koncert ansambla „Sensartika“ koji čine Sonja Kalajić (violina, testera, kastanjete), Darko Armenski (klarinet, saksofon) i Miloš Marić (gitara).

Ovogodišnji program povodom Svetskog dana muzike završiće se nastupom ansambla „Elemental Culture Collective“ (SAD) koji počinje u 21 čas u Velikoj dvorani.

Ovaj kvintet udaraljki povešće publiku na magično muzičko putovanje oko sveta – od muzike Kita Džereta preko bugarskih narodnih melodija pa do baleta za šest ruku.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *