ЕСКАЛАЦИЈА СУКОБА: Русија и САД се припремају за рат?!

ESKALACIJA SUKOBA: Rusija i SAD se pripremaju za rat?!

13 avgusta 2015

Operation Iraqi FreedomRusija i SAD se aktivno pripremaju za rat, navela je organizacija „European Leadership Network“ u svom izveštaju. Ova crna prognoza došla je nakon analiziranja najveće tenzije između dve sile još od perioda Hladnog rata.

Na samim granicama Rusije i NATO saveza vojne vežbe su sve učestalije, a količina naoružanja koje poseduju ove zemlje je ogromna.

„Mi ne tvrdimo da su lideri Rusije i SAD doneli konačnu odluku o početku sukoba, ili da je rat te dve strane neizbežan. Međutim, izmena profila vojnih vežbi i njihov rastući intenzitet nešto je što se ne može poreći. Činjenica je da ovakve vežbe doprinose jedino povećanju međusobnog animoziteta“, navodi se u izveštaju pomenute organizacije ELN.

U saopštenju ove agencije je navedeno da su vojne vežbe počele nakon eskalacije sukoba u Ukrajini početkom 2014. godine. Zabrinjavajuće je to da su vojne vežbe prilagođene isključivo strategijama napada i odbrane u skladu sa naoružanjem koje poseduje rival.

„Iako portparoli jednih i drugih konstantno ponavljaju kako su vežbe uperene protiv ‘hipotetičkih protivnika’, karakteristike vežbi ukazuju na suprotno“, dodaju eksperti iz ELN.

U martu 2015. godine je Rusija sprovela takozvane „vežbe iznenađenja“, u kojima je aktivno učestvovalo 80.000 vojnika koji su simulirali odbranu granice, baš na teritoriji koja je najbliža zemljama NATO saveza.

Vežba NATO-a koja je održana u junu, pod šifrovanim imenom „Saveznički štit“ uključivala je simulaciju borbe sa paravojnim jedinicama, poput onih koje čine proruski pobunjenici na istoku Ukrajine.

(Srbijadanas.com)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *