ЕСКОБАР ПРЕТИ ПРЕКО СРБА: Не одустајемо од санкција – помоћу њих смо срушили Милошевића

ESKOBAR PRETI PREKO SRBA: Ne odustajemo od sankcija – pomoću njih smo srušili Miloševića

1 novembra 2021

SA članovima Pododbora za Evropu u spoljnopolitičkom odboru Predstavničkog doma Kongresa razgovarali su o situaciji u BiH kongresmen Bil Kiting i Gabrijel Eskobar, specijalni izalsnik Džoa Bajdena za „Zapadni Balkan“.Kiting, koji je i predsedavajući tom pododboru, rekao je:

– Zapadni Balkan je kompleksna geostrateška tačka Evrope. On je neverovatno multietničan. Kulturološki različit deo Evrope. Zapadni Balkan je radio na uspostavljanju demokratije i kretanju ka članstvu u EU. Američka administracija je ključna za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu. Sada je jasnije nego ikada da ima još mnogo posla. Potreban je dijalog među etničkim grupama kako bi se došlo do pomirenja. Dijalog mora biti postignut, a SAD će pomoći. Problem zapadnog Balkana je jedan od najvažnijih prioriteta. SAD će podržati mir i demokratiju na Zapadnom Balkanu.

– Sankcije će biti korišćene i lista je nedavno dopunjena za one koji ne prestaju ugrožavati mir u regionu. Gabrijel Eskobar će svedočiti danas. Njegovo svedočenje je ključno kako bi se bolje razumela problematika Zapadnog Balkana. To je regija sa velikim potencijalom. Tu ćemo održavati dobre odnose i partnerstva. Moramo nastaviti da budemo uključeni. Ta regija mora da bude jaka.

Iz nastupa u Pododboru Gabrijela Eskobara:

– Naš cilj je da održimo napredak Zapadnog Balkana a krajnji cilj je ulazak u EU. SAD i EU smatraju da je ulazak u EU jedina budućnost regiona. SAD ostaju posvećene očuvanju teritorijalnog integriteta u BiH i miru zagarantovanom Dejtonskim sporazumom. Radimo sa EU da osiguramo mesto BiH u Evropi.

Put od Dejtona do Brisela podrazumeva i izborne i ekonomske reforme. Reforme izbornog zakona će doneti dobro svima. Nedavne pretnje Milorada Dodika po institucije BiH su opasne po mir zagarantovan Dejtonom, po članstvo u EU i sve građane BiH. Urgiramo da se svi pokušaji zaustave i osigura svetla budućnost regiona. Ne smemo im dozvoliti da uspeju.

Posvećeni smo integracijama, investicijama, poboljšanju infrastrukture, povezivanju regiona. Otvoreni Balkan je ekonomska inicijativa koja je korisna. Bajdenova administracija radi sa našim partnerima da pomognu Zapadnom Balkanu da napreduje na evropskom putu.

Dejtonski sporazum garantuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH. SAD rade na tome da BiH bude inkluzivna multietnička država. Radimo sa našim partnerima u EU, Euforom i NATO da sačuvamo suverenitet i integritet BiH.

U novembru putujem u BiH da prenesem ovu poruku. Imao četiri naša čoveka, izaslanika, koja u svakom trenutku rade na otvorenim pitanjima u BiH. Palmer je naš izaslanik za izbornu reformu. Nećemo gurati etničke podele. Radimo na tome da BiH bude inkluzivno društvo.

Svaki potez dezintegracije ima svoje konsekvence. Najava vojske Republike Srpske i formiranje Agencije za lekove destabilizuju situaciju. Već sam o tome razgovarao sa liderima i sa partnerima u EU. Mi podržavamo OHR i EUFOR.

Imamo dodatne sankcije koje smo spremni da koristimo kako bismo sprečili sve što ugrožava teritorijalni integritet BiH. Dodiku slabi podrška u javnosti. Ono što Dodik radi i zagovara, ljudi iz RS ne žele. Slabi njegova politička moć.

Amerika ne odustaje od sankcija. Uz pomoć njih smo sklonili i Miloševića.

KOMENTARI6 komentara

 1. Ovcoizovani covid idioti says:

  Naprotiv, narid RS-a zeli odvajanje i podrzava Dodika i po cenu rata. Americki serator laze.

 2. milorad5 says:

  nema od toga ništa, ovaj previše talasa i biše povučen,kakav crni "jak" balkan to je zadnje što amerika želi ovde.Centralni deo jugoslavije sa najvećim delom hrvatske je predvidjen za nemačku kolonijalnu upravu i eksploataciju po kolonijalnom modelu,u srbiji imaju druge namere jer je previše para u igri i ostali igrači su počeli da uskaču tu pa će morati da budu "mekši" inače mogu da izlete iz priče i to je sve.Rudnici MORAAJU da se otvore,moraće strana radna snaga da se dovlači iz centralnog balkana(ima da kopaju pa će da pevaju)i iz azije ovo što vučić glami je samo početak velikog investicionog ciklusa rudne ekspolatacije kosova i srbije i za to su potrebna velika indsustrijska infrastrukturan i ikonačno rudna ulaganja,NIKO NIJE NI SANJAO da ovde ima sve to što ima,znali su za nešto ali nisu očekivali ovoliko.Nije samo kosovo, čitava centralna srbija južno od dunava je rudni basen prve klase, zato je i lažna kosovska država šutnuta u stranu Prirodno je da se u takvoj situaciji uprava prebaci u beograd za čitavu srbiju u komadu.Kada prodje kovid priča krenuće velika ulaganja sasvih strana jer svako želi makar deo kolača u novoj zlatnoj groznici koja će početi u evropi tj.u srbiji.To će biti zaista NEŠTO što još nikada nismo videli niti doživeli ,kaskav tito i ostale priče ovo je zasit veliko i pravo bogatstvo koej ovde leži i zato eskobar i njemu slični činovnici ne smeju da talasaju previše,kakve crne sankcije bre on lupeta bre.

 3. Balkanac says:

  Hm, demokratija... Jeste vlast naroda ali u tuđoj i privatizovanoj nekad suverenoj državi a sada koloniji!

 4. milos says:

  mi ne moramo da imamo odnose sa sad, bar diplomatske. ako je pomoc eskobara z,balkanu tako sto srbima ne da pravo na samoopredeljenje kao konstitutivnom narodu i u sfrj i u bih, a da isto to pravo albanskoj manjini i to nakon sankcija, koje priznao i bombardovanja srba, sto precutao, onda nam takva pomoc ne treba...

 5. Kosovac says:

  Šta lupa ovaj diler Eskobar, kakva mu je to „neverovatna multietničnost“? Pa na prostoru Velike Srbije žive samo dva etniteta: Srbi i Bivši Srbi. Zar Srbe i srpske izrode treba definisati kao „multietničnost“? Tu nema nikakve logike.

 6. padre says:

  Pa, ako budu uspešne kao protiv drugih, jedva čekamo!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *