ЕСКОБАР: У БиХ неће бити рата

ЕСКОБАР: У БиХ неће бити рата

27 октобра 2021

СПЕЦИЈАЛНИ изасланик САД за Западни Балкан, Габријел Ескобар казао је да се нада да ће Влада Црне Горе „наставити да одбацује гласове који је удаљавају од Европе“.Ескобар је, за Ал Џазиру Балканс, казао да Влада Црне Горе има подршку Вашингтона.

На питање да ли верује Влади Црне Горе, као и да ли НАТО треба да дели информације с влашћу у Подгорици, он је казао да Кривокапићева влада има подршку САД-а.

„Колико засад видимо, Црна Гора је била веома солидан и поуздан савезник. Влада Црне Горе тренутно има подршку САД. Кад питате који су изазови, то су – наћи партнере за формирање власти који одбацују корупцију и који прихватају пут ка Европи“, казао је Ескобар.

На питање како види „оно што се зове просрпски или проруски утицај у Црној Гори“, Ескобар је казао да су просрпски или проруски утицај различити аспекти.

„Истина је да постоји одређена страна која успева измешати обоје, али не видимо проблем да земље регије имају добре односе. Што се тиче Русије, нисам сигуран да је она заинтересована за европски пут Црне Горе. Влада има нашу подршку и надамо се да ће наставити одбацивати гласове који их удаљавају од Европе“ казао је Ескобар.

Ескобар је изјавио да у Босни и Херцеговини неће бити новог рата.

„Неће бити рата у БиХ и не знам зашто људи говоре о рату, а требали би да говоре о економском развоју. Када људи изађу на изборе, мислим да имају јасне опције између оних који желе наставити с етничким поделама из деведесетих и оних који желе ићи напред“, казао је Ескобар за Ал Џазиру Балканс.

Упитан да ли САД креирају пакет санкција за званичнике у БиХ, он одговорио је да још нико не говори о санкцијама.

„Санкције могу бити усмерене против појединаца, али још смо у фази дијалога“, изјавио је Ескобар и упозорио да ентитети немају уставна овлаштења да се унилатерално повлаче из институција.

Амерички дипломата даље је казао да председник Србије Александар Вучић има подршку САД-а док је год на европском путу.

„Наш однос са Србијом није ни добар ни лош, компликован је. Надам се да ће ово ‘партнерство у развоју’, које имамо са Србијом, помоћи стабилности у регији“, казао је Ескобар, одговарајући на питање да ли је Србија дестабилизујући фактор у регији.

Он још није званично најавио своју прву посету региону, али је навео да тренутно разговара с бројним званичницима о стању на овом подручју и о томе како да регион крене напред.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. sumadinac says:

    cim je ovo rekao treba se dobro pripremiti i postaviti tenkovsku armiju bliyu drine..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u