Есмарк је фантомска фирма из Холандије, Мило Ђукановић има фирму на истој адреси

Esmark je fantomska firma iz Holandije, Milo Đukanović ima firmu na istoj adresi

18 februara 2015

2gMOteS-620x330Sudbina “Železare Smederevo” je mračna. Firma koju je Vlada Srbije označila kao strateškog partnera, “Esmark Europe V.B”, zapravo je fantomska firma iz Holandije. Na istoj adresi fantomskog “Esmarka” nalazi se i firma koja je većinski vlasnik “Željezare Nikšić” za koju se spekuliše da je u vlasništvu premijera Crne Gore, Mila Đukanovića.

Ovo su činjenice:

1) Američka firma “Esmark” ima sediše u Pensilvaniji i Čikagu.

2) Zaključkom Vlade Srbije od 12. januara 2015. godine firma “Esmark Europe B.V.” iz Holandije označena je kao strateški partner za “Železaru Smederevo”.

3) Prema podacima sa sajta “Bloomberg.com”, firma “Esmark Europe B.V.” registrovana je 2014. godine.

4) Firma “Esmark Europe B.V.” registrovana je na adresi Jan van Goyenkade 8, Amsterdam, 1075HP, Holandija.

5) Na istoj adresi, Jan van Goyenkade 8, nalazi se i firma pod nazivom “MNSS B.V.” Međutim, prema podacima sa sajta “Bloomberg.com”, pojavljuje se i adresa Koningslaan 17.

6) Firma “MNSS B.V.” većinski je vlasnik “Željezare Nikšić”.

Mutne radnje = Crna sudbina za Železaru

“Železari Smederevo” stoji mračna sudbina ukoliko, po svemu sudeći, fantomska firma “Esmark Europe B.V.”, koja je osnovana samo godinu dana pre zvaničnog preuzimanja “Železare Smederevo”, sa Vladom Srbije zvanično otpiše ugovor o strateškom partnerstvu.

Kada nam je premijer Aleksandar Vučić saopštio da će “američka kompanija” da preuzme “Železaru”, kao i obično, izostavio je da napomene da je reč o holandskoj firmi, a ne američkoj. Opet nas je slagao, ali već smo navikli.

“Esmark” je američka kompanija osnovana 2008. godine koja se bavi raznim delatnostima, od energetike i omladinske politike do čelika i avijacije. Dakle, “Esmark” je krovna korporacija koja ima više ogranaka:

Esmark Aviation, LLC
Esmark Business Services
Esmark Energy, LLC
Esmark Industrial Group, LLC
Esmark Realty, LLC
Esmark Youth Development, LLC
Esmark Steel Group

Ako ste poverovali premijeru Vučiću, bili ste uvereni da će “Železaru Smederevo” preuzeti “Esmark Steel Group” koja ima više od 11 ogranaka širom SAD. Tragična istina je da “Železaru Smederevo” neće preuzeti nikakva američka kompanija, već fantomska holandska kompanija “Esmark Europe B.V”.

Iako inostrani i domaći mediji tvrde da iza “

Esmark Europe B.V.” stoji američka korporacija “Esmark”, to ne menja činjenicu da je firma sa kojom pregovara Vlada Srbije fantomska. Takođe, na zvaničnom sajtu “Esmarka” nismo uspeli da pronađemo nikakvu zvaničnu potvrdu da postoji veza između firme “Esmark” iz SAD i holandske firme “Esmark Europe B.V”.

Kako bismo dokazali naše tvrdnje da je reč o fantomskoj firmi, preko Gugl mapa došlo smo do “sedišta” fantomskog “Esmarka”. Da li vam ovo lični na sedište jednog američkog čeličnog giganta?

Naravno da ne liči.

Da situacija bude još tragičnija, kada zumirano tablu koja se nalazi pored ulaznih vrata otkrivano da tu uopšte nije registrovano nikakvo predstavništvo korporacije “Esmark” iz SAD, već holandska firma pod nazivom “Private Equity Service – PES”.

Najprostije rečeno, reč je o menadžment kompaniji koja ima zadatak da vodi knjigovostvene i računovodstvene poslove kompanija koje žele da prikriju prave vlasnike i stvarni iznos kapitala. Dakle, paravan za fantomske firme. Ne zaboravite da je Holandija jedna od država koja je označena kao “poreski raj”.

Kako stoji na zvaničnom sajtu, “PES” se bavi administrativnim poslovima, menadžmentom, upravljanjem računima, isplatama i uplatama, korporativnim aktivnostima, itd. Posebno je interesantno istaći da “PES” svojim klijentima garantuje “poverenje, diskreciju i zaštitu podataka”. Kao da je reč o javnoj kući, a ne o kompaniji koja se bavi “menadžmentom”.

“PES” samo posluje u “poreskim rajevima”. Pored Holandije, “PES” ima kancelarije na karibskom ostrvu Anguila, na Barbadosu, na karibskom ostrvu Kurako, na Kipru i u Luksemburgu.

Dakle, “Esmark Europe B.V.” je fantomska firma. Da li ste primetili da su jedino zamračeni prozori na zgradi u kojoj se nalazi sedište kompanije “PES”?

U susdenoj firmi je moguće videti i enterijer kancelarije. Međutim, enterijer firme “PES” se iz nekog razloga čuva u tajnosti.

Pokušali smo da vidimo šta se nalazi na prvom spratu. Na naše iznenađenja, Gugle je čak zamagio jedan jedini prozor a koji nije bio zamračen, i kroz koji je bilo moguće videti enterijer.

Ko bolje zna da pregovara sa fantomskim firmama nego Aleksandar Vučić?

No, posebno je interesantna i činjenica da firma “MNSS B.V”, većinski vlasnik “Željezare Nikšić”, takođe fantomski posluje preko holandske firme “PES”. Registrovana je na istoj adresi.

Predsednik crnogorske opozicione partije “Pokreta za promjene”, Nebojša Medojević, u autorskom tekstu za podgorički list “Vijest” iz 2008. godine, označio je firmu “MNSS B.V.” kao “pravan porodice Đukanović”. “Željezara Nikšić” je nakon Medojevićevog teksta podnela tužbu protiv njega i podgoričkih “Vijesti”, tražeći odštetu u iznosu od čak 10 milion evra.

Prema pisanju crnogorskih medija, tužbu je podnela Ana Kolarević, advokat vlasnika nikšićke “Željezare” i (verovali ili ne) sestra Mila Đukanovića.

Izuzetno je interesantno to što se sa svim Vučićevim sumnjivim investitorima na neki čudan način uvek može povezati i Milo Đukanović. Podsetimo na mutne veze između Aleksandra Vučića, Mila Đukanovića i palestinca Muhameda Dahlana oko “Beograda na vodi”. Opštinije na tu temu porčitajte OVDE.

“Teški pregovori sa Esmarkom”

“Pregovori sa Esmarkom su izuzetno teški” mantra je koju Aleksandar Vučić već nedeljama ponavlja. Ministar za privredu, Željko Sertić, ranije je izjavio da je za dokapitalizaciju “Železare” stiglo 10 ponuda. Međutim, Aleksandar Vučić je odmah označio “Esmark” kao “favorita”, što je očigledan znak kršenja pravila fer utakmice na tržištu.

Možda je neka druga firma mogla da ponudi bolje uslove od fantomske firme iz Holandije, ali očito je da Aleksandar Vučić ima nekakav fetiš za fantomske firme.

Imajući u vidu to da Vlada Srbije u ovim pregovorima nema apsolutno nikakvu pregovaračku moć, fantomski “Esmark” ne prihvata nijedan predlog srpske strane, a zahteva ispunjenje svih njihovih uslova.

Fantomski “Esmark” od Vlade Srbie zahteva garancije za kredit u iznosu od 200 miliona evra, ali ne želi da prihvati predlog Vlade da ponudi garancije u iznosu od 20 miliona evra. Kako bi “Esmark” i ponudio garancije od 20 miliona evra iz one šupe u centru Amsterdama?

Fantomski “Esmark” ne želi da obeća da neće napustiti srpsko tržište kada iscrpi sve sirovine, niti da obeća da neće otpuštati radnike.

Očito je da “Železaru” čeka mračna sudbina. Ovakav dil može da sklopi samo Aleksandar Vučić i za to zaslužuje jedno veliko “Svaka čast, Vučiću”!

Međutim, neće Aleksandaru Vučiću biti loše. Opšte je poznato da pregovarači u ovakvim poslovima po pravilu dobijaju pozamašne provizije. Dakle, ako premijer Vučić sklopi ovaj dogovor, očekuje ga vredna nagrada. Sve je to trgovina, bilo da se trguje običnim nekretninama ili ogromnim državnim firmama, provizija ne gine. Reč je o poslovnoj kulturi.

(Teleprompter)

KOMENTARI2 komentara

  1. Nebojsa says:

    Malo čudno da se ovakav tekst pojavljuje danas kad smo svi već saznali da je Esmark odbijen. Očigledno da je ovaj članak još jedan u nizu napada, koji imaju za cilj izazivanja haosa u Srbiji. Priča sa Esmarkom traje mesecima i baš sad je neko iskopao sve ove podatke. U članku navode da , “PES” svojim klijentima garantuje “poverenje, diskreciju i zaštitu podataka”, a onda odjednom pisac članka iznosi gomilu podataka o fantomskoj ESMARK firmi. Očigledno je da je cela operacija oko železare dobro smišljana radi diskreditacije u ovom slučaju Vučića.

  2. nightwoker says:

    Davljenik se i za slamku hvata to je poenta ovog teksta da se u rusenju zvanicnih institucija ove zemlje koja ima podrsku najveceg dela gradjana ne biraju sredstva koja vise nemaju veze sa zdravim razumom same slike su apsurdne,zanimljivije je pitanje zasto davljenik misli da se davi?zato sto se boji necega i sve vise i sve vise a strah je najveca kazna kao sto rece Nikolaj Velimirovic zivece dugo u strahu da im kazna bude sto duza.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *