ЕСТОНИЈА РАЗОЧАРАЛА НАТО: Американци попунили базу у Летонији

ЕСТОНИЈА РАЗОЧАРАЛА НАТО: Американци попунили базу у Летонији

29 марта 2021

У Источној Европи, ротација ваздухопловне бригаде америчке војске наставља се према плану операције Atlantic Resolve.

Седам хеликоптера UH-60 Black Hawk из 1. армијске ваздухопловне бригаде 1. пешадијске дивизије оружаних снага САД стигло је у летонску ваздухопловну базу Лиелварде. Они ће тамо остати наредних девет месеци.Естонија је смањила обим вежбе Spring Storm, што је изазвало незадовољство у НАТО-у. Према извештајима локалне штампе, догађај који би требало да се одржи у блиској будућности укључиће само 300 војника Kaitseliit-а (добровољачке паравојне формације) уместо 2.500 претходно планираних.

Пуковник Мати Тикерпуу, шеф одељења за обуку Генералштаба естонских одбрамбених снага, рекао је да је ова одлука изазвала критике неких званичника у НАТО-у, јер наводно подрива борбену готовост републике. Наравно, он се не слаже са оптужбама и позива се на чињеницу да Алијанса нема јасне стандарде за обуку трупа територијалне одбране.

Ово није прва одлука Талина да смањи размере вежбе Spring Storm. У фебруару је, због заоштравања епидемиолошке ситуације у републици, преполовљен број регрутованих резервиста из Kaitseliit-а – са 5 на 2,5 хиљаде људи.

У америчкој луци Џексонвил утовар војне опреме почео је да се отпрема у Европу у оквиру америчке војне вежбе Defender Europe 2021. Транспортно пловило америчке морнаричке команде Bob Hope укључено је у пренос.

(Правда)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u