ЕСТОНСКИ ГЕНЕРАЛ ДИГАО УЗБУНУ: Руси су преузели наш батаљон у Виру!

ЕСТОНСКИ ГЕНЕРАЛ ДИГАО УЗБУНУ: Руси су преузели наш батаљон у Виру!

25 јануара 2024

Командант Естонске дивизије и Прве пешадијске бригаде Оружаних снага Естоније, генерал-мајор Вејко Вело Палм изјавио је да „већину особља у једном од батаљона чине војници којима је руски језик матерњи“.

Генерал Палм је изјавио да је „забринут због броја војника који говоре руски језик“.Како наводи ова „необична ситуација“ у Естонији је последица чињенице да је регрутима дозвољено да бирају место службе. Генерал се пожалио да због тога војници из источног дела државе, конкретно из Јихвија, Кохтла-Јарве и Нарве, иначе већински руских градова, преферирају да служе близу својих домова.

Стога су у једном тренутку „војници који говоре руски језик“, тачније етнички Руси, постали већина у Пешадијском батаљону Виру, делу Прве пешадијске бригаде. Овај „проблем“, према речима естонског команданта решен је „премештањем регрута у друга места“.

Потпуно је јасно да је страх генерала изазван управо због све присутнијег западног наратива о „свеобухватном сукобу рату Русије и НАТО“, приликом ког би се на удару прве нашле балтичке земље, међу којима и Естонија. Тако да није ни чудо што естонски командант своје војнике, само због њиховог руског порекла посматра као претњу и фактор који би умањио ефикасност оружаних снага ове државе.

Са друге стране, нема ништа необично у томе да војници који су пореклом Руси буду у јединицама стационираним у градовима са руском већином, а Пешадијски батаљон Виру је управо једна од таквих, будући да се седиште налази у Јихвију, где етнички Руси чине око 56 одсто становништва.

(РТ Balkan)

KOMENTARI8 коментара

 1. milorad5 says:

  sad će da im se prividjaju rusi svuda,koja stoka ogavna ovaj lik,direktno poziva na represalije prema ruskom etničkom stanovništvu...ako otvore logore za ruse finci su NAJEB...

  • Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

   Који Финци?

 2. Kulak says:

  Sićušna Estonija ima 1,3 mil. stanovnika od kojih su 25% Rusi. Tamo su Rusi podvrgnuti brutalnoj nacionalnoj diskriminaciji. Dokad će velika i moćna Rusija dopuštati da baltički patuljak maltretira ruski narod? Ozbiljno se pitam. Dolazi vreme da se Rusija pozabavi tim pitanjem.

 3. Petrovgrad says:

  Estonija, Litvanija i Letonia, bile su teritorije Kraqevine Švedske. Te teritorije je kupio u zlatu Ruski Car. Čim se otvori arhiva, tad su gotovi. To će Rusija povratiti. Putin je skoro pričao na tu temu.FAŠIZAM U RUSKIM ZEMLJAMA BIĆE UNIŠTEN, BEZ OBZIRA DA LI DOLAZI IZ NEMAČKE, FRANCUSKE, ENGLESKA, HRVATSKE, SLOVENIJE,... Rusi za sada gaze Ukrajinu, sledeća je Poljska, da im ponove Katinske šume, onda Hrvatska da im ponove Blajburg i na kraju Rajhstag da im okače novi barjak. Pobiće sve koji im stanu na put. Rusi su surovi u ratu. Ko se kači sa njima na to mora da računa.

   • Ma says:

    Prde metla , nehkad bilo sad se spominjalo. Raspad Sibira na rudne zone je neminovan. Kina ce okrenuti curak naopako i vidjet ce svoju sansu. Odabrani narod od Boga , svijetom vlada sa obje strane linija fronta. Broj stanovnika se mora smanjiti a ostatak " miksati sa Afrikancima ii zenama iz kine ili japana da se dobije radna snaga" bjelci se moraju medjusobno istrijjebit jer su remetilacki faktor.

  • padre says:

   Pa onda Pariz< da jih podsete, šta su nekada bili!

   • Један тамо, не знаш га ти... says:

    @Педро, ајмо - лекови и на спавање. Мани се "писања". Поготово што је евидентно да си изостао апсолутно са сваког часог часа матерњег језика.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u