ЕСТОНСКИ ГЕНЕРАЛ ДИГАО УЗБУНУ: Руси су преузели наш батаљон у Виру!

ESTONSKI GENERAL DIGAO UZBUNU: Rusi su preuzeli naš bataljon u Viru!

25 januara 2024

Komandant Estonske divizije i Prve pešadijske brigade Oružanih snaga Estonije, general-major Vejko Velo Palm izjavio je da „većinu osoblja u jednom od bataljona čine vojnici kojima je ruski jezik maternji“.

General Palm je izjavio da je „zabrinut zbog broja vojnika koji govore ruski jezik“.Kako navodi ova „neobična situacija“ u Estoniji je posledica činjenice da je regrutima dozvoljeno da biraju mesto službe. General se požalio da zbog toga vojnici iz istočnog dela države, konkretno iz Jihvija, Kohtla-Jarve i Narve, inače većinski ruskih gradova, preferiraju da služe blizu svojih domova.

Stoga su u jednom trenutku „vojnici koji govore ruski jezik“, tačnije etnički Rusi, postali većina u Pešadijskom bataljonu Viru, delu Prve pešadijske brigade. Ovaj „problem“, prema rečima estonskog komandanta rešen je „premeštanjem regruta u druga mesta“.

Potpuno je jasno da je strah generala izazvan upravo zbog sve prisutnijeg zapadnog narativa o „sveobuhvatnom sukobu ratu Rusije i NATO“, prilikom kog bi se na udaru prve našle baltičke zemlje, među kojima i Estonija. Tako da nije ni čudo što estonski komandant svoje vojnike, samo zbog njihovog ruskog porekla posmatra kao pretnju i faktor koji bi umanjio efikasnost oružanih snaga ove države.

Sa druge strane, nema ništa neobično u tome da vojnici koji su poreklom Rusi budu u jedinicama stacioniranim u gradovima sa ruskom većinom, a Pešadijski bataljon Viru je upravo jedna od takvih, budući da se sedište nalazi u Jihviju, gde etnički Rusi čine oko 56 odsto stanovništva.

(RT Balkan)

KOMENTARI8 komentara

 1. milorad5 says:

  sad će da im se prividjaju rusi svuda,koja stoka ogavna ovaj lik,direktno poziva na represalije prema ruskom etničkom stanovništvu...ako otvore logore za ruse finci su NAJEB...

  • Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

   Koji Finci?

 2. Kulak says:

  Sićušna Estonija ima 1,3 mil. stanovnika od kojih su 25% Rusi. Tamo su Rusi podvrgnuti brutalnoj nacionalnoj diskriminaciji. Dokad će velika i moćna Rusija dopuštati da baltički patuljak maltretira ruski narod? Ozbiljno se pitam. Dolazi vreme da se Rusija pozabavi tim pitanjem.

 3. Petrovgrad says:

  Estonija, Litvanija i Letonia, bile su teritorije Kraqevine Švedske. Te teritorije je kupio u zlatu Ruski Car. Čim se otvori arhiva, tad su gotovi. To će Rusija povratiti. Putin je skoro pričao na tu temu.FAŠIZAM U RUSKIM ZEMLJAMA BIĆE UNIŠTEN, BEZ OBZIRA DA LI DOLAZI IZ NEMAČKE, FRANCUSKE, ENGLESKA, HRVATSKE, SLOVENIJE,... Rusi za sada gaze Ukrajinu, sledeća je Poljska, da im ponove Katinske šume, onda Hrvatska da im ponove Blajburg i na kraju Rajhstag da im okače novi barjak. Pobiće sve koji im stanu na put. Rusi su surovi u ratu. Ko se kači sa njima na to mora da računa.

  • 1389 says:

   🇷🇺🇷🇺🇷🇺

   • Ma says:

    Prde metla , nehkad bilo sad se spominjalo. Raspad Sibira na rudne zone je neminovan. Kina ce okrenuti curak naopako i vidjet ce svoju sansu. Odabrani narod od Boga , svijetom vlada sa obje strane linija fronta. Broj stanovnika se mora smanjiti a ostatak " miksati sa Afrikancima ii zenama iz kine ili japana da se dobije radna snaga" bjelci se moraju medjusobno istrijjebit jer su remetilacki faktor.

  • padre says:

   Pa onda Pariz< da jih podsete, šta su nekada bili!

   • Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

    @Pedro, ajmo - lekovi i na spavanje. Mani se "pisanja". Pogotovo što je evidentno da si izostao apsolutno sa svakog časog časa maternjeg jezika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *