ETIKA NARODNE SKUPŠTINE: Ko se ne izvini, plaća 225.000

ETIKA NARODNE SKUPŠTINE: Ko se ne izvini, plaća 225.000

26 avgusta 2014

skupstina-srbije--650x431Poslanici koji prekrše pravila lepog ponašanja, a ne budu hteli javno da se izvine, prema predloženom etičkom kodeksu parlamenta, moraće da plate kaznu.

Ta kazna trebalo bi da bude u visini od tri poslaničke plate, što je oko 225.000 dinara. Ovo je jedna od odredaba etičkog kodeksa koji je nedavno završila radna grupa Narodne skupštine, a koji bi trebalo da bude usvojen na redovnom jesenjem zasedanju do kaja godine.

Zoran Babić, šef poslaničke grupe SNS kao i radne grupe za izradu etičkog kodeksa kaže da su predlog podržali i vlast i opozicija i da bi on mogao odmah da uđe u skupštinsku proceduru ali da žele da čuju i šta o njemu misle u Evropskom parlamentu.

Na pitanje zašto Kodeks kao interni dokument srpskog parlamenta šalju u Brisel, Babić odgovara da nema razloga da se na ovaj gest gleda kao na poltronizam.

“Predlog kodeksa smo uradili po ugledu na one koji postoje u nekim evropskim državama, poput Poljske, na primer, pa želimo da čujemo mišljenje EK. Ukoliko bi on dobio, da tako kažem, pozitivnu ocenu, čini mi se da bi bio lakše usvojen u parlamentu“, rekao je Babić za današnju “Politiku“.

U radnoj grupi su, dodao je Babić, svi složni oko predloženog rešenja, ali ima poslanika i u vlasti i u opoziciji, kojima se ovo baš i ne sviđa.

Etički savet parlamenta će, prema predlogu, imati pet članova.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *