Етничко ауточишћење

Etničko autočišćenje

4 jula 2015

Nenad Kecmanovic 5543Piše: Nenad Kecmanović

Uoči rata JNA je na silu potrpala 40.000 (!?) sarajevskih Srba u vojne avione i prebacila ih u Srbiju. A preostale, koji su uspjeli da ostanu, vođstvo RS na kraju rata silom je otjeralo iz oslobođenog Sarajeva. Ukratko, za manjak od 150.000 Srba u odnosu na predratno stanje u prestonici BiH odgovorni su srpski oficiri i političari. Zvuči nevjerovatno, ali baš tako piše u sarajevskoj „Slobodnoj Bosni“ od 18. jula…

„U nastojanju da podmetnu poruku da su sve strane u ratu u BiH činile etničko čišćenje, političari iz RS i Srbije često potežu tezu da je oko 150.000 Srba napustilo Sarajevo kao rezultat etničkog čišćenja koje su izvele bh. vlasti. Naša novinarka piše o operaciji Generalštaba JNA, čiji je cilj bio da iseli Srbe iz Sarajeva.“ Tako u uvodniku, a onda u tekstu na četiri stranice, slijede podnaslovi: „Kako je JNA čistila Srbe iz Sarajeva“, „Letovi za Beograd rezervisani samo za Srbe“, „Kako je Momčilo Krajišnik rastjerao sarajevske Srbe“, itd.

Prvo, postavlja se pitanje šta je bilo s velikom većinom Srba koji nisu odletjeli vojnim avionima. One koji su ostali Muslimani su smatrali petom kolonom, koja svjetlosnim signalima navodi artiljeriju s brda i, ilegalno naoružana, čeka trenutak da iznutra krene u okupaciju Sarajeva. Naravno, moderna artiljerija se ne navodi signalima, nego prethodno utvrđenim koordinatama. A u Sarajevu tokom rata nije zabilježen slučaj da su naoružani Srbi iznutra pružili otpor muslimanskoj vlasti.

„Davanje signala“ i „sakriveno oružje“ bili su jedino alibi paravojnim nasilnicima sa činovima ABiH da Srbe pljačkaju, izbacuju iz stanova, hapse, tuku i ubijaju. Već polovinom prve godine rata, trebalo je imati moćnu vezu ili gomilu njemačkih maraka da bi se izašlo iz sarajevskog pakla. Većini, koja nije imala nijedno, preostajao je samoubilački rizik da se provuku kroz unutrašnji obruč koji su držali zloglasni Juka, Ćelo, Dedo i sl. Mnogi su se odlučili na sve ili ništa pošto su, preko kontakt emisije Radio Hajata, Muslimani pozvani da svoj patriotizam pokažu tako što će pobiti Srbe bar u svojoj zgradi. Garancije sa Pala da iz grada izađu žene, djeca, stari i bolesni odbijane su, jer je muslimanskom vođstvu trebao multinacionalni grad – mučenik koji će uznemiriti savjest međunarodne zajednice i izazvati intervenciju NATO-a. Zaista, to i nije bilo etničko čišćenje nego, što je još mnogo gore, „etničko talaštvo“.

Drugo, postavlja se pitanje kako su kasnije prošli Srbi koji su na početku rata odoljeli pritisku pilota JNA i, na kraju rata, pozivima Momčila Krajišnika da napuste Sarajevo? I oni su, prije ili kasnije – otišli. Pošto su godinama trpjeli izlive antisrpske mržnje na poslu, u haustoru, u prevozu, na ulici, u medijima, itd., izgubili su iluzije o građanskom Sarajevu kao komšijskoj prevari. Dok je pomjeranje stanovništva ka teritorijalnim koncentracijama sunarodnika od aprila 1992. do decembra 1995. bilo neizbježna posljedica građanskog rata, mirnodopsko curenje Srba iz Sarajeva predstavlja jedinstven fenomen u BiH.

I treće, otkud baš sada „senzacionalno otkriće“ „Sl. Bosne“ da su uglavnom srpska avijacija, JNA i jedan srpski političar krivi za manjak od 150.000 Srba u današnjem Sarajevu? Povod je nedavna smrt pilota Stevana Popova i podsjećanje u beogradskoj štampi na njegovo herojsko spasavanje (ne samo) Srba iz sarajevskog pakla. A uzrok su, biće, nezvanični rezultati posljednjeg popisa stanovništva BiH. Broj etnički očišćenih Srba samo u Sarajevu premašuje ukupan broj Bošnjaka koji više nisu u Republici Srpskoj!

Bošnjaci su deficit Srba najprije minimizirali sve dok Helsinški odbor, tj. Srđan (Nijaza) Dizdarević nije obznanio frapantne podatke o nacionalnoj strukturi glavnog grada BiH. Odgovor na prigovor da je „Sarajevo postalo muslimanski grad“, glasio je: „Sarajevo je sačuvalo multietnički duh uprkos jednonacionalnoj strukturi stanovništva“. Sada se otišlo i korak dalje: Srbi su sami sebe etnički očistili.

(PressRS)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *