ETNOCID – Šiptari hoće etnički čist sever Kosova i Metohije

ETNOCID – Šiptari hoće etnički čist sever Kosova i Metohije

25 juna 2014

kosovska-mitrovica01Posle relativno dugog perioda mira, u nedelju je ponovo „gorela“ Kosovska Mitrovica. Ovog puta sve se događalo na južnoj strani mosta na Ibru, a tukli su se Albanci sa pripadnicima KPS-a, Euleksa i Kfora. Povređeno je 20 demonstranata i policajaca i zapaljeno nekoliko vozila. Srbi se nisu mešali. Više stotina okupljenih žitelja severne Kosovske Mitrovice sve je mirno posmatralo sa severne strane mosta, a ispred njih je bilo stotinak policajaca KPS-a sa severa, mahom Srba.

Da će doći do nevolje znalo se još u subotu posle podne, kada je gradonačelnik južne Kosovske Mitrovice Agim Bahtijari, inače član stranke Bedžeta Pacolija, obišao nedavno postavljeni Park mira i rekao da će ga ukloniti, milom ili silom.

„Ako ga vi ne uklonite, uklonićemo ga mi“, rekao je Bahtijari nekolicini Srba koji su se tu zatekli.

U nedelju, Bahtijari je pozvao svoje pristalice da krenu ka mostu „u pohod mira“ što su mnogi od okupljenih shvatili i kao poziv na nasilno uklanjanje žardinjera i zelenila. Slogan skupa bio je „Mi ili oni“, što su Srbi shvatili kao poruku da Albanci, bez obzira da li su Kurtijevi, Tačijevi, Haradinajevi, Pacolijevi imaju samo jedan cilj – celu Kosovsku Mitrovicu i po mogućnosti samo albansku.

„Oni veruju da će ako preuzmu kontrolu nad severnim delom grada, Srbi sami otići. Svaka druga priča o suživotu i nekakvoj zajedničkoj igri srpske i albanske dece, na koje nasedaju naši iz Beograda i neki ovdašnji političari, samo je zamajavanje“, kaže ekonomista Mile Martinović.

Mada su i sa albanske strane, od bivšeg gradonačelnika južne Kosovske Mitrovice Avnija Kastratija i Bajrama Redžepija stigle kritike na račun aktuelnog gradonačelnika južne Kosovske Mitrovice Agima Bahtijarija, mnogi veruju da iza nereda stoji Hašim Tači.

On je želeo da skrene pažnju s problema u vezi s formiranjem nove okupacione vlade u Prištini, ali i da preko međunarodne zajednice izvrši pritisak na Beograd i čelnike Srba u Kosovskoj Mitrovici da uklone Park mira i severni deo grada integrišu u čiste okupirane teritorije.

„Da li ćemo imati mir ili nove sukobe zavisi isključivo od međunarodne zajednice. Oni imaju silu, oni kontrolišu Albance, oni diktiraju i poteze Beograda“, kaže Dragan Milosavljević, žitelj Kosovske Mitrovice koji strahuje da će Albanci ponovo silom krenuti da uklanjaju „zelenilo“ sa severne strane mosta na Ibru.

Zabetonirano zelenilo

Da Srbi iz severne Kosovske Mitrovice nemaju nameru da „otvaraju most“ za saobraćaj svedoče i dve velike betonske žardinjere koje su zabetonirane u podlogu kolovoza tako da ih lako ne može iščupati ni manji bager, a kamoli demonstranti. U planu je postavljanje klupa, klackalica i drugih rekvizita za odmor i igru mališana, kao i dovoženje novog zelenila.

Rakić spreman za dijalog

Gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić smatra da predstavnici međunarodnih snaga treba da uhapse i kazne organizatore nereda. On je spreman da sedne za sto sa kolegom Bahtijarijem iz južnog dela grada.

„Ako su im ovakvi mirni protesti, kakvi bi tek mogli biti protesti u nekoj drugoj konotaciji“, pita se Rakić uz pohvale sugrađanima iz severnog dela grada što nisu naseli na provokacije.

(Vesti-online.com)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *