Етнографски музеј под надзором

Etnografski muzej pod nadzorom

30 septembra 2016

kul-etnografki_620x0

Posle pisanja „Večernjih novosti“ o alarmantnom stanju u Etnografskom muzeju, Ministarstvo kulture uputilo je u sredu u ovu ustanovu stručni (muzeološki) i finansijski nadzor kako bi se ispitalo kompletno poslovanje ove ustanove, saznajemo iz pouzdanih izvora.

Komisije ispituju finansijsko poslovanje, kao i da li je bilo muzeoloških propusta tokom restauracije, konzervacije i izlaganja predmeta. Bave se i načinom vođenja registra da li je to rađeno po zakonu o kulturnim dobrima i finansijskim propisima. Ministarstvo kulture, po zakonu, ima mogućnost i pravo da vrši obe vrste nadzora.

Podsetimo, „Novosti“ su ranije pisale da je budžetska inspekcija utvrdila ozbiljne malverzacije tokom 2015. i da je taj predmet u Prekršajnom sudu. Deo zaposlenih iz Etnografskog optužio je nedavno sadašnju direktorku Mirjanu Menković da nenamenski troši ogromna budžetska sredstva, da namerno krši zakon o javnim nabavkama, a firme koje dobijaju tender se biraju po rodbinskim vezama. Oni su izrazili sumnju da u Manakovu kuću nisu vraćeni svi predmeti iz zbirke Hristifora Crnilovića posle obnove Starog zdanja, kao i da su neki od vrednih predmeta oštećeni tokom konzervacije. Zaposleni tvrde da su izloženi predmeti od tekstila izbledeli i isprani, da su se skupili i pogužvali, a da se na nekima boja razlila po belom sunku i čoji. Primetna su oštećenja na narodnoj nošnji ukrašenoj srmom. Dok su se zaposleni zabrinuli što su rastureni čitavi kompletni odeće i nakita, javnost je više uznemirila priča o „svadbi direktorkinog sina i prodaji sira i peglanih kobasica u Manakovoj kući“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *