„Етнографски музеј“ пун злоупотреба

„Etnografski muzej“ pun zloupotreba

13 januara 2017

14 muyej (2)_620x0

U izveštaju vanredne interne revizije komisije Ministarstva kulture, ima četrdesetak preporuka u kojima je konstatovano da se u Etnografskom muzeju nije radilo po zakonu. Komisija je otkrila mnogo više od onoga što smo mi znali. U svakoj preporuci konstatovano je da nešto nije u redu – kaže, za „Novosti“, Dragan Milovanović Pilac, predsednik Granskog sindikata kulture, umetnosti, medija „Nezavisnost“.

Već duže vreme iz ovog sindikata stižu upozorenja o zloupotrebama rukovodstva Etnografskog muzeja, koja su inicirala formiranje komisije Ministarstva kulture. Komisija je, između ostalog, konstatovala da su mimo ikakve kontrole isplaćivane plate, honorari, dnevnice za službena putovanja… Da su sklapani ugovori sa pojednim firmama protivzakonito, a da primljeni pazar, u gotovini, nije blagovremeno uplaćivan na račun muzeja… Dok stalno zaposleni strepe od otkaza, u muzeju su bez odobrenja angažovani honorarni saradnici, pa i volonteri, koji za svoj „volonterski“ rad primaju i 30.000 dinara mesečno. Direktorka je uredno prijavila sve „podstanare“ u zgradi Etnografskog, samo je „previdela“ svoj Centar „Mnemozine“, što nije promaklo revizorima.

– Iz zaključaka revizorske komisije vidi se da smo bili potpuno u pravu. U Etnografskom muzeju može više da se govori o onome šta ne valja, nego da je bilo šta u redu. Smatramo da je izveštaj komisije dovoljan za opoziv direktorke Mirjane Menković – kaže Milovanović. – Posle ovog izveštaja sasvim je jasno da je napravila brojne propuste u radu, čak i protivzakonite. Zar to sad već konačno nije sasvim jasno? Bilo bi zaista čudo da se prema njoj sad ponašaju kao prema malom detetu, pa joj preporučuju u četrdeset tačaka, kako da se popravi!

Izveštaj vrvi od otkrivenih zloupotreba i nepravilnosti u radu ovog muzeja. Čak i oni koji bi trebalo da upozore na ove propuste, angažovani su protivzakonito. U zaključku komisije navedeno je da je za advokatske usluge angažovana kancelarija Miloša Aligrudića i Dragana Mijailovića, a da nije sproveden postupak javnih nabavki. Samo u 2015. godini, ovom dvojcu isplaćeno je 1.259.500 dinara. Postavlja se pitanje šta je radio pravnik, koji je zaposlen u muzeju.

– Advokatska kancelarija angažovana je protivno zakonu, bez tendera. Direktorka ih plaća kako hoće i koliko hoće, bez unapred utvrđenog cenovnika – kaže Miroslav Tasić, dugogodišnji sekretar i nekadašnji direktor Etnografskog.

 

Prema izveštaju revizorske komisije, u kući od nacionalnog značaja, ne samo da se ne zna gde su, u kakvom stanju i koliko ima eksponata, već se ne zna ni koliko tačno ima zaposlenih! Direktorka jednima predstavlja da ih je 58, a drugima – 60! Tako je Ministarstvu kulture poslala da je u septembru 2016. godine zaposlenih 58 (50 na neodređeno, na određeno dvoje, a zbog povećanog obima posla još šestoro). Za isti mesec, Upravi za trezor prijavljeno je – šezdesetoro!

PLJUŠTE OTKAZI

– NE zaslužuje Etnografski muzej kao nacionalna kuća kulture da ovoliko dugo bude na stubu srama – ogorčen je Dragan Milovanović. – Nažalost, na nezavidnu lestvicu je došao, jer se tolerisala bahatost aktuelne direktorke. Mi se s time ne mirimo, posebno što je na Badnji dan predsednica našeg sindikata Biljana Nojković dobila otkaz, jer je sve vreme upozoravala na malverzacije. Po novoj sistematizaciji, ukinuto je radno mesto još jedne naše članice Milene Đurice. Ali mi nismo zaplašeni, borićemo se da se zaustavi bahatost, a muzeju vrati dostojanstvo.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *