ЕТО ИМ САДА НЕЗАВИСНОСТ! Америчка новинарка ОСУЛА ПАЉБУ по РУГЛУ ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ

ETO IM SADA NEZAVISNOST! Američka novinarka OSULA PALJBU po RUGLU LAŽNE DRŽAVE

7 marta 2019

– Priština je često opisivana kao jedna od najružnijih prestonica u Evropi – kaže američka novinarka i pisac Debora Hjuso, koja se zadesila u tom gradu deset godina nakon što je (tzv.) Kosovo proglasilo nezavisnost 2008. godine.

U tekstu, objavljenom na sajtu Bi-Bi-Sija, opisuje grad kao papazjaniju svih mogućih stilova, tako da ćete, s jedne strane, videti „minarete vekovnih džamija kako se uzdižu ka nebu“, s druge, „naručene statue domaćih i stranih junaka“, a s treće „nekada prestižne simbole, poput hotela Grand, koji su danas uglavnom prazni, s porazbijanim prozorima”.– Ne mislim da je ovo najgori hotel na svetu, ali samo zato što je svet veoma velik – rekao je kosovski predsednik Hašim Tači jednom prilikom novinaru „Njujork tajmsa“.

Novinarka opisuje prašnjave ulice i kockaste betonske zgrade iz doba komunizma, zbog kojih “nije ni čudo što grad bije tako loš glas” i citira “Lounli planet”, koji piše da Priština „estetski nije najprijatniji grad koji ste videli“, dok je „Boston gloub“ jednom prilikom napisao:

– Ovaj balkanski grad je možda najružnija i najzabavnija prestonica u Evropi.

Autorka je prvo posetila Narodnu biblioteku Kosova, “ogromnu hrpu betonskih blokova koju je „Virtual turist“ nazvao jednom od najružnijih zgrada na svetu“.

Biblioteka je otvorena 1982, a metalni eksterijer, koji liči na žičanu ogradu, asocira na zatvor, piše novinarka.

Nekoliko ulica dalje nalazi se Katedrala Svete Majke Tereze, koja je dovršena 2017, 14 godina nakon što je papa Jovan Pavle II dobrotvorku proglasio sveticom. Objekat s kulom visokom 76 metara neobičan je za ovaj grad, piše novinarka – kako zbog toga što Vatikan ne priznaje suverenitet (tzv.) Kosova, tako i s obzirom na činjenicu da 90 odsto kosovskog stanovništva čine muslimani.

Ona smatra da istorijat Katedrale Svete Majke Tereze odražava želju kosovskih Albanaca da zakopaju decenije (više etničkih, nego verskih) sukoba. Muslimani i hrišćani su donirali sredstva za izgradnju.

Pre nego što je Otomanska imperija uspostavila vlast na Kosovu u 14. veku, većina Albanaca su bili hrišćani, ali su posle dolaska Turaka uglavnom prešli u islam da bi izbegli plaćanje poreza. Danas je svega tri odsto stanovnika katoličke vere, saznaje Hjuso od svog vodiča, kustosa Etnološkog muzeja Kosova Bekima Džemilija.

Autorka piše da kosovski Albanci pamte NATO bombardovanje 1999, koje ih je „najzad oslobodilo srpske kontrole i stavilo tačku na ratna dejstva sa obe strane“.

– Volimo Ameriku; volimo Bila Klintona. Amerikanci su naši heroji – rekao joj je Bekim Džemili.

Novinarka piše da, „poput Prištine, ponekad ni ta ljubav nije lepa“.

– Verovatno imamo najružniju statuu Bila Klintona na svetu – izjavio je u prošle godine u jednom intervjuu gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti.

(BBC)

KOMENTARI4 komentara

 1. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Kad još dodamo da su šiptari jedan on najružnijih naroda Sveta, kako fizički tako i mentalno, onda je kaubojska novinarka dobro ocenila trenutno stanje KiM.

 2. Ivana says:

  Hrpa nebitnih budalaština bitno je da su srpski izdajnici priznali vojsku Kosova, granice Kosova, takse, dad će i Trepču da uzmu pa Gazivode itd. Dok naši "prijatelji" već na veliko ruju po Vojvodini a kukavički narod ćuti i trpi sve junak do junaka. Ajde sad opet smijati svima oko sebe a mi najbedniji kako je lepo biti kukavica i glup.

 3. Erulian says:

  LJlubav čini da vreme prolazi, vreme čini da ljubav prolazi.Proklinjaće oni jenkije na Kavkazu.

  • Milan says:

   Ne verujem da će ih tamo primiti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *