ЕТО КОЛИКО ЦЕНЕ ВУЧИЋЕВУ ВЛАДУ: Швајцарци изручују Орића Босни!

ETO KOLIKO CENE VUČIĆEVU VLADU: Švajcarci izručuju Orića Bosni!

25 juna 2015

872444Pravosudni organi Švajcarske doneli su danas odluku da ratnog komandanta muslimana Srebrenice Nasera Orića izruče Bosni i Hercegovini, iako je, pored BiH, zahtev za ekstradiciju toj državi u propisanom roku podnela i Srbija.

Švajcarske pravosudne vlasti danas su saopštile da je doneta odluka da Orić, naon 14 dana ekstradicionog pritvora, bude izručen Bosni.

„Ovakva odluka je moguća jer je Kancelarija primenila kriterijume Evropske konvencije o ekstradiciji te je data prednost zahtevu BiH. Odlučujuća odluka u ovom smislu donesena je zbog činjenice da su dela koja se Oriću stavljaju na teret počinjena u BiH čiji je Orić i državljanin“, rečeno je u Federalnoj kancelariji za pravosuđe, prenosi Klix.ba.

Pročitajte još:

Šta će Vučić u Srebrenici?

Prof. dr KOSTA ČAVOŠKI: Vučić i Nikolić su izdali ideju „Velike Srbije“, izdali su Šešelja, zašto ne bi i narod

Iz bezbednosnih razloga vreme Orićevog prebacivanja u BiH neće biti objavljeno, navodi ovaj portal.

Orić je uhapšen 10. juna u Švajcarskoj po poternici Srbije.

Srbija je poternicu za Orićem raspisala 2014, zbog sumnje da je počinio krivično delo ratnog zločina nad srpskim stanovništvom u Srebrenici 1992. godine.

Ministarstvo pravde BiH uputilo je juče zahtev Švajcarskoj za izručenje, navodeći argumente zbog kojih bi Orić trebalo da bude izrucen BiH.

Orić je uhapšen na putu za Ženevu gde je trebalo da prisustvuje obeležavanju 20. godina od zločina u Srebrenici.

Zbog njegovog hapšenja bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović zatražio je da predsednik Srbije Tomislav Nikolić otkaže prvu posetu Sarajevu za neki bolji trenutak. Predsednik Nikolić nije otputovao u Sarajevo jer u tročlanom Predsedništvu BiH nije bilo saglasnosti o njegovom dolasku.

Izetbegović je potom izjavio da bi puštanje Orića iz ekstradicionog pritvora bilo ključno za oporavak odnosa BiH i Srbije.

Predsednica Udruženja majki Srebrenice Hatidža Mehmedović i Organizacioni odbor za obeležavanje 20-godišnjice od zločina u Srebrenici zapretili su da, ukoliko Orić ne bude pušten i izručen BiH do 30. juna, komemoracija u Potočarima neće biti održana.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je u petak da Srbije ne sme da odustane od zahteva za izručenje Orića.

„Da li smatrate da država Srbije sme da odustane od zahteva za izručenje Orića…Tražite li od Srbije i od mene da vršim pritisak na organe Srbije da se ovo ne procesuira? Ko to traži, ko je taj majčin sud koji to traži? Imamo svedoke, žive ljude“, ukazao je Vučić i pročitao kako je Orićeva grupa zarobila osam osoba među kojima je bila i jedna žena, koje su potom ubili.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *