EU 25. juna uvodi zabranu uvoza robe sa Krima

EU 25. juna uvodi zabranu uvoza robe sa Krima

23 juna 2014

Russia Crimea 2727 young peopleSavet Evropske unije odlučio je da zabrani uvoz robe sa Krima u EU, rekao je ruskim novinarima šef diplomatije Litvanije, Linas Linkjavičjus.

Kako je navedeno u saopštenju Saveta EU o Ukrajini, Unija je zabranila uvoz krimske robe od 25. juna. Savet EU je takođe zabranio evropskim kompanijama da pružaju usluge osiguranja prevoza tereta sa Krima.

„Zauzeli smo principijelan stav da ne bude uvoza proizvoda sa teritorije Krima u EU“, rekao je Linkjavičjus, odgovarajući na pitanje o strategiji nepriznavanja ulaska Krima u sastav Rusije, koje je razmatrano na današnjem sastanku ministara inostranih poslova EU.

„Za tom merom slede odluke i u drugim oblastima, kao što su političke, diplomatske, finansijske i trgovinske“, rekao je litvanski ministar.

Kako je ranije javio Itar tas, savet EU je imao u planu da 23. juna „razmotri strategiju nepriznavanja priključenja Krima Rusiji“. Evropska komisija procenjuje pravne posledice odvajanja Krima od Ukrajine i predlaže ekonomska, trgovinska i finansijska ograničenja koja trenutno stupaju na snagu.

Odluka o uvođenju ekonomskih sankcija EU Rusiji može da bude doneta samo na samitu Unije na nivou šefova država i vlada. Sledeći samit će biti održan 26. i 27. juna.

Kao kompenzaciju Ukrajini, EK predlaže režim najpovlašćenije nacije u spoljnoj trgovini sa Evropskom unijom, stvaranje zone slobodne trgovine (pozitivni efekti ukidanja trgovinskih barijera između Ukrajine i EU se procenju na 500 miliona evra godišnje) i povezivanje sa ENPI mehanizmom (Program za evropsko susedstvo i partnerstvo sa sedmogodišnjim budžetom od 12 milijardi evra).

Iznos finansijske pomoći Ukrajini od EU i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u 2014. godini dostići će 1,61 milijardu evra, podseća Itar tas.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *