ЕУ БЛОКИРАЛА СРБИЈУ!?

ЕУ БЛОКИРАЛА СРБИЈУ!?

12 јуна 2021

Земље чланице Европске уније нису дале зелено светло за отварање нових поглавља, односно кластера, у преговорима са Србијом у јуну, али су се договориле о одржавању међувладине конференције на којој ће бити представљена нова методологија преговора и наредни кораци у процесу, сазнаје РТС у дипломатским изворима у Бриселу.Значајан број земаља чланица није дао сагласност за отварање кластера три и четири, оцењујући да Србија, упркос неким помацима, није довољно напредовала, пре свега у области владавине права.

Kао компромисно решење усвојена је одлука да се са Србијом 22. јуна одржи политичка „експланаторна“ међувладина конференција, као знак подршке Београду да настави са реформама које би водиле могућем отварању поглавља на некој следећој међувладиној конференцији.

Kако наводе дипломатски извори, Европска комисија се током интерне дебате у ЕУ заузела за отварање кластера три и четири 22. јуна, оцењујући да је Србија почела да постиже резултате и да би отварање охрабрило даље поправљање ситуације у области владавине права.

Упркос томе, већи број земаља чланица, међу којима Немачка, Холандија, Белгија, Луксембург, Данска, Шведска, Финска, Ирска, Хрватска и Бугарска, остао је при ставу да ће за одлуку о отварању бити потребно више времена и конкретних резултата, а неке чланице покренуле су и питање недовољне усклађености Србије са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ.

Kако се наводи, имајући у виду став Европске комисије и снажну подршку многих земаља отварању кластера, ЕУ ће на политичкој међувладиној конференцији покушати да пошаље поруку охрабрења Београду, у ситуацији када ниједно преговарачко поглавље није отворено у последњих годину и по дана.

Према новој методологији проширења, поглавља су груписана у шест тематских целина или кластера. Kластер четири, чије је отварање најављивано, обухвата четири поглавља: о транспортној политици, енергетици, животној средини и трансевропским мрежама.

Србија је преговоре о чланству у ЕУ започела у јануару 2014. године.

Од укупно 35 поглавља, до сада је отворено 18, а привремено су затворена два.

KOMENTARI10 коментара

 1. persida says:

  Ma sta velite: francuski peder i Hitlerova cerka mrze Srbiju. "Ћудим се, ћудим."

  • rade n says:

   Vise ste dosadili I Bogu I narodu Povraca mi se od trabunjanja ulaska u EU.Zar mislite da je narod glup pa ne razume Sta je EU,kako se u nju ulazi te koji su benefiti uclanjenja siromasnijih zemalja.To je organizacija gde mali narodi iz siromasnijih zemalja moraju da se uklope u pravila velikim pri cemu ce izgubiti svoju sambitnost,svoju samostalnost,nivo svog samoodrzanja I uci u lavirint zaduzivania,unistavanja svoje proizvodnje I pljackanje multinacionalnih kompanija .Uz to ide I gubljenje sopstvene suverenosti I robovanje Nato paktu.

  • Ivana says:

   Bravo nemci fašisti i nacisti vi ćete nekome genocidni? Hebali vas glupi Rusi koji vas nisu pobili do posledmkeg kad su pokorili Berlin.

 2. Vlad Cepeš says:

  До неба вам хвала јевропљани фашисти.

 3. Gardista says:

  To mu dodje popravni u Avgustu. Ma ajde bre vise.

 4. dinki says:

  Zbogom Angela i obavezno se nagni kroz prozor.

 5. Риста says:

  Нису оно блокирали Србију јер Србија баш нешто и није вољна да им се прикључи. Блокирали су оне које су поставили на власт да их мало убрзају јер су постали непослушни. А и ти из власти баш не одераше дупе да им изиђу у сусрет. То бре све намештање лопте на пенал да би нас опет мало засипали или бомбама или санкцијама. Оног кога би они хтели да нападну, не смеју па онда ај мало да се избацамо по Србији.

 6. haris says:

  Ma terajte se više u materinu fašističku sa vašom raspalom eu.

  • Ivana says:

   Bravo Harise poislamljeni Srbine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u