ЕУ БЛОКИРАЛА СРБИЈУ!?

EU BLOKIRALA SRBIJU!?

12 juna 2021

Zemlje članice Evropske unije nisu dale zeleno svetlo za otvaranje novih poglavlja, odnosno klastera, u pregovorima sa Srbijom u junu, ali su se dogovorile o održavanju međuvladine konferencije na kojoj će biti predstavljena nova metodologija pregovora i naredni koraci u procesu, saznaje RTS u diplomatskim izvorima u Briselu.Značajan broj zemalja članica nije dao saglasnost za otvaranje klastera tri i četiri, ocenjujući da Srbija, uprkos nekim pomacima, nije dovoljno napredovala, pre svega u oblasti vladavine prava.

Kao kompromisno rešenje usvojena je odluka da se sa Srbijom 22. juna održi politička „eksplanatorna“ međuvladina konferencija, kao znak podrške Beogradu da nastavi sa reformama koje bi vodile mogućem otvaranju poglavlja na nekoj sledećoj međuvladinoj konferenciji.

Kako navode diplomatski izvori, Evropska komisija se tokom interne debate u EU zauzela za otvaranje klastera tri i četiri 22. juna, ocenjujući da je Srbija počela da postiže rezultate i da bi otvaranje ohrabrilo dalje popravljanje situacije u oblasti vladavine prava.

Uprkos tome, veći broj zemalja članica, među kojima Nemačka, Holandija, Belgija, Luksemburg, Danska, Švedska, Finska, Irska, Hrvatska i Bugarska, ostao je pri stavu da će za odluku o otvaranju biti potrebno više vremena i konkretnih rezultata, a neke članice pokrenule su i pitanje nedovoljne usklađenosti Srbije sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Kako se navodi, imajući u vidu stav Evropske komisije i snažnu podršku mnogih zemalja otvaranju klastera, EU će na političkoj međuvladinoj konferenciji pokušati da pošalje poruku ohrabrenja Beogradu, u situaciji kada nijedno pregovaračko poglavlje nije otvoreno u poslednjih godinu i po dana.

Prema novoj metodologiji proširenja, poglavlja su grupisana u šest tematskih celina ili klastera. Klaster četiri, čije je otvaranje najavljivano, obuhvata četiri poglavlja: o transportnoj politici, energetici, životnoj sredini i transevropskim mrežama.

Srbija je pregovore o članstvu u EU započela u januaru 2014. godine.

Od ukupno 35 poglavlja, do sada je otvoreno 18, a privremeno su zatvorena dva.

KOMENTARI10 komentara

 1. persida says:

  Ma sta velite: francuski peder i Hitlerova cerka mrze Srbiju. "Ćudim se, ćudim."

  • rade n says:

   Vise ste dosadili I Bogu I narodu Povraca mi se od trabunjanja ulaska u EU.Zar mislite da je narod glup pa ne razume Sta je EU,kako se u nju ulazi te koji su benefiti uclanjenja siromasnijih zemalja.To je organizacija gde mali narodi iz siromasnijih zemalja moraju da se uklope u pravila velikim pri cemu ce izgubiti svoju sambitnost,svoju samostalnost,nivo svog samoodrzanja I uci u lavirint zaduzivania,unistavanja svoje proizvodnje I pljackanje multinacionalnih kompanija .Uz to ide I gubljenje sopstvene suverenosti I robovanje Nato paktu.

  • Ivana says:

   Bravo nemci fašisti i nacisti vi ćete nekome genocidni? Hebali vas glupi Rusi koji vas nisu pobili do posledmkeg kad su pokorili Berlin.

 2. Vlad Cepeš says:

  Do neba vam hvala jevropljani fašisti.

 3. Gardista says:

  To mu dodje popravni u Avgustu. Ma ajde bre vise.

 4. dinki says:

  Zbogom Angela i obavezno se nagni kroz prozor.

 5. Rista says:

  Nisu ono blokirali Srbiju jer Srbija baš nešto i nije voljna da im se priključi. Blokirali su one koje su postavili na vlast da ih malo ubrzaju jer su postali neposlušni. A i ti iz vlasti baš ne oderaše dupe da im iziđu u susret. To bre sve nameštanje lopte na penal da bi nas opet malo zasipali ili bombama ili sankcijama. Onog koga bi oni hteli da napadnu, ne smeju pa onda aj malo da se izbacamo po Srbiji.

 6. haris says:

  Ma terajte se više u materinu fašističku sa vašom raspalom eu.

  • Ivana says:

   Bravo Harise poislamljeni Srbine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *