EU će kazniti Srbiju zbog zabrane Parade!?

EU će kazniti Srbiju zbog zabrane Parade!?

30 septembra 2013

Birgitta_Ohlsson.EU-dagen2011_1c379_6285Švedska ministarka za evropske poslove Birgita Ulson, koja je pre nekoliko dana doputovala u Beograd sa namerom da učestvuje u Paradi ponosa, posle njenog otkazivanja otvoreno govori o odluci da se u poslednjem momentu stavi veto na Prajd i ljudskim pravima koja se neguju u Evropskoj uniji i kojima, kako kaže, Srbija treba da teži ako želi da postane njen član.

Ona kaže da je razočarana ovom odlukom.

„Sve je govorilo da će parade biti, zato sam i došla. A kada smo sleteli na beogradski aerodrom, kompletna evropska delegacija je bila iznenađena da oni još odlučuju da li će Prajda biti. Sigurno da negativna odluka može samo da odmogne Srbiji na putu reformi i pridruživanja EU“, navela je Ulsonova.

Švedska ministarka kaže da je bitno da nastavimo da forsiramo Prajd, jer su u pitanju ljudska prava.

„Pre ulaska u Evropsku uniju svaka država mora da usvoji osnovni paket, a u slučaju Srbije to ima veze i sa uspostavljenjm vladavine prava i znači da se moraju obezbeditii prava manjina, sloboda izražavanja u medijima…To su različita polja prava koja treba da se vide na delu i u Srbiji borba za njih mora da se nastavi. Pitanje ljudskih prava je važno za sve nas i nećemo odustati od njega. Istim povodom sam bila i prošle godine u Beogradu i sledeće ću doći da šetamo zajedno. Ono što znam jeste da će biti pritisaka na srpsku vladu da dozvoli Pradu ponosa, jer ovo ovako ne može“.

Ona objašnjava da tolerancija manjinskih i homoseksualnih prava nema veze sa bogatsvom zemlje.

„Mislim da to ima više veze sa modernizacijom društva. Najbolji primer je Južna Afrika, koja je daleko od bogate države, a ima veoma liberalne propise kada su u pitanju LGBT osobe. Ta zemlja je usvojila veoma slobodouman ustav 1995. godine i to je primer da i siromašne zemlje mogu nešto da urade. Jako je važno da se Srbija, ali i ostale zemlje u regionu ugledaju na dobre primere. Miran Prajd je i ovde mogao da s eorganizuje da je postojala politička volja za tako nešto“.

(Pressrs.ba)

KOMENTARI3 komentara

  1. Dragan says:

    A sta doticna ministarka misli o tome da popusi jedan prajd

  2. Dragana says:

    Doticna gospodja treba da brine o eugenickim registrima sto se otkrilo da svedska policija vodi pedantno!!! Upravo prosle nedelje stigla prijava i do <brisela..naimme rasna higijena-hitlerova se vodi diskretno jos uvek -do 1996 u svedskoj policiji..ima ona vece zlo da vidi kod kuce...

  3. tandaramandara says:

    Gospođo, gospodine, ili šta si već švedska ministarku kad govoriš o slobodi medija, jesu l i vaši mediji za vreme bombardovanja Srbije izveštavali koliko je nedužne dece pobijeno, koliko je civila pobijeno u vozu u Grdeličkoj klisuri, koliko je civila ubijeno od kasetnih bombi u Nišu u centru grada na pijaci, pišu li da centar Beograda još uvek krase ruševine zgrada koje ste vi porušili, jesu li pisali da je račak izrežiran da su slikani ubijeni srbi, a pisano da su u pitanju šiptari samo da bi se dobio razlog za agresiju na našu zemlju. Znamo mi za vašu demokratiju i vaše potovanje ljudskih prava, proteralii ste iz evrope preko šesto hiljada roma utrpali ih nama, doduše za pare pa ste nam servirali novu kategoriju "rodna ravnopravnost". Postoji li ta kategorija u ustavu bilo koje zemlje eu. Nemojte nam samo vi pričati o ljudskim pravima, vi koji ste od kraja II rata otvarali ratišta iz zemlje u zemlju samo zarad pljačkanja i tom ptiliko pobili na milione civila sve štiteći ljudska prava. Vi nam niste ni potrebni, mi uvek možemo u pakt sa svojom braćom Rusima gde nam je tržište širom otvoreno za sve naše proizvode bez ucene. Ovde niste takvi kakvi ste nakazni ni poželjni i većina građana i ne želi ulazak u eu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *