EU daje 65 miliona evra pomoći Srbiji i BiH

EU daje 65 miliona evra pomoći Srbiji i BiH

27 maja 2014

EUBrusselsEvropska komisija je danas donela odluku da izdvoji dodatnih 65 miliona evra namenjenih za otklanjanje posledica velikih poplava koje su pogodile Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, osim neposredne pomoći koja je pružena do sada, a taj novac će u obe države biti dostupan krajem juna.

Od ovog iznosa, tri miliona evra humanitarne pomoći je namenjeno najugroženijima u obe zemlje, u cilju rešavanja trenutnih potreba, a naročito onih koje se tiču hrane, zdravlja i sprovođenja zdravstvenih mera, prve pomoći i skloništa, navedeno je u saopštenju EU.

Prioritet predstavlja obezbeđivanje vode za piće, osnovna sredstva prve pomoći kao što su ćebad, dušeci, kreveti, posteljina, te pribor i materijal koji se tiče opreme za sušenje radi sanacije oštećenih kuća.

Ova sredstva će biti usmerena kroz Crveni krst i Crveni polumesec, kao i druge partnerske organizacije na terenu.

Preostalih 62 miliona evra je raspoređeno u svrhu kratkoročne i srednjeročne obnove i sanacije posledica poplava u pogođenim područjima.

Ova sredstva su preusmerena iz prethodnih programa u okviru instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), a između ostalog, ta fiannsijska pomoć namenjena obnovi javne infrastrukture, kao što su škole i službe socijalne zaštite, te nabavljanju osnovne opreme za preduzeća i farme u cilju pononog pokretanja aktivnosti.

Osim toga, program IPA 2013 će obuhvatiti i poziv za podnošenje predloga u iznosu od dva miliona evra, koji će biti objavljen u junu u cilju pružanja podrške uvođenju sistema reagovanja na poplave koji će biti u skladu sa Mehanizmom za civilnu zaštitu EU.

EU je zainteresovana za nastavak pružanja srednje i dugoročne podrške kroz novog IPA programa, za koji će novac biti izdvojen za period od 2014 do 2020. godine.

Tačan obim i iznos pomoći će biti određen na osnovu sveobuhvatne procene potreba, koja bi trebalo da bude završena u narednim nedeljama, tako da će sredstva biti dostupna obema državama tokom leta.

Evropska komisija sarađuje sa pogođenim zemljama i održava blisku koordinaciju sa međunarodnim finansijskim institucijama, da bi precizno utvrdila potrebe i identifikovala najbolje instrumente finansijske podrške.

Na osnovu ovoga, EU će rasporediti dalja IPA sredstva kako bi podržala rekonstrukciju infrastrukture, i unapredila upravljanje rizicima od poplava, još jednom iz regionalne perspektive.

Ovo će pomoći u boljem predviđanju i smanjenu rizika, ali i u unapređenju mehanizama civilne zaštite u slučaju elementarnih nepogoda.

Instrument EU koji doprinosi miru i stabilnosti (bivši Instrument za stabilnost) stručnom pomoći već pruža ciljanu podršku za procenu potreba.

Ovaj Instrument će takođe obezbediti dalje finansije za rešavanje kritičnog problema mina sa kojim se suočava Bosna i Hercegovina.

Osim humanitarnih sredstava u iznosu od tri miliona evra, tu je i nematerijalna pomoć koju pruža 22 države članice EU kroz Mehanizam civilne zaštite.

U obe države je rapoređeno više od 660 ljudi, koji su doneli i opremu u vidu, motorizovane čamce, helikoptere, opremu za ispumpavaanje vode, i komplete humanitrane pomoći.

Koordinacioni centar Evropske komisije za reagovanje u kriznim situacijama je u stalnom kontaktu sa odgovarajućim vlastima pogođenih zemalja, kako bi se osiguralo da pomoć koja pristiže zadovolji potrebe na terenu.

Dva tima EU za civilnu zaštitu pomažu koordinaciju pomoći u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Evropska komisija delimično snosi troškove transporta pomoći, a vlastima obezbeđuje satelitkse snimke pogođenih područja, navedeno je u saopšetnju EU.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *