ЕУ дала дозволу за почетак пропагандног рата против Русије

ЕУ дала дозволу за почетак пропагандног рата против Русије

21 марта 2015

20140925103153_192681513 2342Лидери Европске уније дали су дозволу за пропагандни рат против Русије, а стручњаци за комуникације и односе са јавношћу у Бриселу би до краја месеца требало да пронађу начин како да се супротставе Кремљу.

Европска унија сматра да Русија намерно пласира дезинформације везане за настојања Москве у Украјини и Европи.

Шефица ЕУ за спољну политику Федерика Могерини је поставила за циљ да се до краја јуна заврши тај план, а у саопштењу после састанка међу лидерима је „наглашена потреба да се оспоре постојеће дезинформације од стране Русије“.

Одељење у Бриселу има дужност да развије начин на који ће се водити пропагандни рат против Русије, односно потребно је развити причу како би ЕУ кроз кључне поруке, кроз чланке и инфографику допрла до читалаца, а то укључује и чланке на руском језику.

Директор Европске фондације за демократију (ПЕД) Јержи Помјановски позвао је медије на руском језику, у државама које се граниче са Русијом, на „већу интегрисаност и сарадњу“ како би могли да се такмиче са програмом који емитује Москва.

САД би да удвоструче буџет за пропаганду на руском језику

Неки званичници Европске уније кажу да не могу да се такмиче са скупим и далекосежним руским каналима и друштвеним мрежама.

Један званичник ЕУ сматра да „супротстављање руској пропаганди, са истим оружјем (на исти начин) не би било ефикасно, ни изводљиво.“

Европска унија ће представити медијске предлоге за борбу против руске пропаганде у мају, на самиту у Летонији.

САД УДВОСТРУЧИЛЕ БУЏЕТ ЗА ПРОПАГАНДУ НА РУСКОМ ЈЕЗИКУ

Упркос порицању било каквог учешћа у украјинској кризи и сталним критикама руских медија, високи званичник Стејт департмента признао је да је готово удвостручен буџет за финансирање пропагандних програма на руском језику од почетка сукоба у Украјини.

Говорећи пред Комитетом за спољне послове, помоћница америчког државног секретара за европске послове Викторија Нуланд рекла је да је значајно повећан буџет за борбу против оног што она назива „продорна пропаганда Кремља тровања умова у Русији, на периферији Русије и широм Европе“.

„Ове године Одбор гувернера је утрошио 23,2 милиона долара што је повећање од 49 одсто у односу на 2014. годину“, рекла је Нуландова одбору.

Стејт департмент је тражио и додатних 20 милиона долара да би „појачао напоре у борби истине против лажи“.

Тај новац би се користио за различите сврхе.

Према речима Нуландове, део новца би се користио за размену студената и потпору групама за надзирање људских права. Али, добар део новца би се искористио за „контраруску пропаганду кроз обуку новинара са руског говорног подручја“.

Нуландова је рекла и да се председник Барак Обама консултовао са америчким агенцијама о наоружавању украјинске војске.

(sputniknews.com)

KOMENTARI2 коментара

  1. deda mraz says:

    Djaba vam sve niko vam vise nista ne veruje,a ljudi Putina dozivljavaju samo kao spas da se vas krvozdera i parazita rese.Znaci uopste nije bitno je li Putin dobar ili nije nego ste vi narodu dojadili i ojadili ste obicni svet sa svojim petokolonasima po celom svetu.Propaganda vam je zastarela i potice iz vremena bez mobilnih telefona i interneta a i logicno je posto su vam glavni mentori metuzalemi Bzezinski i Soros tj. Poljak i Madjar ma smesni ste bre.

  2. miloš says:

    Rusija bi trebala barem na mjesec dana da zavrne gas svim EU zemljama i da ih pitaju, kako se osjećaju ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u