ЕУ дала дозволу за почетак пропагандног рата против Русије

EU dala dozvolu za početak propagandnog rata protiv Rusije

21 marta 2015

20140925103153_192681513 2342Lideri Evropske unije dali su dozvolu za propagandni rat protiv Rusije, a stručnjaci za komunikacije i odnose sa javnošću u Briselu bi do kraja meseca trebalo da pronađu način kako da se suprotstave Kremlju.

Evropska unija smatra da Rusija namerno plasira dezinformacije vezane za nastojanja Moskve u Ukrajini i Evropi.

Šefica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini je postavila za cilj da se do kraja juna završi taj plan, a u saopštenju posle sastanka među liderima je „naglašena potreba da se ospore postojeće dezinformacije od strane Rusije“.

Odeljenje u Briselu ima dužnost da razvije način na koji će se voditi propagandni rat protiv Rusije, odnosno potrebno je razviti priču kako bi EU kroz ključne poruke, kroz članke i infografiku doprla do čitalaca, a to uključuje i članke na ruskom jeziku.

Direktor Evropske fondacije za demokratiju (PED) Jerži Pomjanovski pozvao je medije na ruskom jeziku, u državama koje se graniče sa Rusijom, na „veću integrisanost i saradnju“ kako bi mogli da se takmiče sa programom koji emituje Moskva.

SAD bi da udvostruče budžet za propagandu na ruskom jeziku

Neki zvaničnici Evropske unije kažu da ne mogu da se takmiče sa skupim i dalekosežnim ruskim kanalima i društvenim mrežama.

Jedan zvaničnik EU smatra da „suprotstavljanje ruskoj propagandi, sa istim oružjem (na isti način) ne bi bilo efikasno, ni izvodljivo.“

Evropska unija će predstaviti medijske predloge za borbu protiv ruske propagande u maju, na samitu u Letoniji.

SAD UDVOSTRUČILE BUDŽET ZA PROPAGANDU NA RUSKOM JEZIKU

Uprkos poricanju bilo kakvog učešća u ukrajinskoj krizi i stalnim kritikama ruskih medija, visoki zvaničnik Stejt departmenta priznao je da je gotovo udvostručen budžet za finansiranje propagandnih programa na ruskom jeziku od početka sukoba u Ukrajini.

Govoreći pred Komitetom za spoljne poslove, pomoćnica američkog državnog sekretara za evropske poslove Viktorija Nuland rekla je da je značajno povećan budžet za borbu protiv onog što ona naziva „prodorna propaganda Kremlja trovanja umova u Rusiji, na periferiji Rusije i širom Evrope“.

„Ove godine Odbor guvernera je utrošio 23,2 miliona dolara što je povećanje od 49 odsto u odnosu na 2014. godinu“, rekla je Nulandova odboru.

Stejt department je tražio i dodatnih 20 miliona dolara da bi „pojačao napore u borbi istine protiv laži“.

Taj novac bi se koristio za različite svrhe.

Prema rečima Nulandove, deo novca bi se koristio za razmenu studenata i potporu grupama za nadziranje ljudskih prava. Ali, dobar deo novca bi se iskoristio za „kontrarusku propagandu kroz obuku novinara sa ruskog govornog područja“.

Nulandova je rekla i da se predsednik Barak Obama konsultovao sa američkim agencijama o naoružavanju ukrajinske vojske.

(sputniknews.com)

KOMENTARI2 komentara

  1. deda mraz says:

    Djaba vam sve niko vam vise nista ne veruje,a ljudi Putina dozivljavaju samo kao spas da se vas krvozdera i parazita rese.Znaci uopste nije bitno je li Putin dobar ili nije nego ste vi narodu dojadili i ojadili ste obicni svet sa svojim petokolonasima po celom svetu.Propaganda vam je zastarela i potice iz vremena bez mobilnih telefona i interneta a i logicno je posto su vam glavni mentori metuzalemi Bzezinski i Soros tj. Poljak i Madjar ma smesni ste bre.

  2. miloš says:

    Rusija bi trebala barem na mjesec dana da zavrne gas svim EU zemljama i da ih pitaju, kako se osjećaju ?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *