ЕУ доделила Црној Гори скоро 23 милиона евра

EU dodelila Crnoj Gori skoro 23 miliona evra

14 januara 2017

zastav_620x0

Evropska unija dodelila je Crnoj Gori 22,9 miliona evra za reforme u okviru evropskih integracija, saopšteno je iz Delegacije EU u Podgorici.

Novac je namenjen zaštiti životne sredine i jačanju konkurentnosti i deo je šireg programa podrške EU Crnoj Gori u iznosu od 270 miliona evra koja je određena za period do 2020. godine.

„Ovu investiciju prati i odgovornost – kada EU ulaže novac svojih poreskih obveznika, želi da dobije nešto i zauzvrat. U ovom slučaju, želimo da vidimo održiv bilans rezultata reformi koji će promeniti život građana Crne Gore na bolje, a istovremeno i Crnu Goru dobro pripremiti za članstvo“, kazao je šef Delegacije EU u Podgorici Aivo Orav.

EU je najveći međunarodni donator u Crnoj Gori koji ima status kandidata za članstvo. U pregovorima za članstvo do sada su otvorena 24 od 32 poglavlja.

Ukupno 16 miliona evra biće opredeljeno za zaštitu životne sredine u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha i vode, promovisanja reciklaže otpada i za borbu protiv klimatskih promena, navode iz Delegacije.

Podrška će poslužiti Crnoj Gori da se pozabavi i problemom rizika od poplava, da sačuva, zaštiti i poboljša kvalitet vode za kupanje.

Poglavlje o zaštiti životne sredine, koje Crna Gora tek treba da otvori, po mnogima će biti jedno od najtežih.

Delegacija EU i pojedini ambasadori zemalja članica Unije su u više navrata saopštavali da će i od odnosa prema području ulcinjske Solane zavisiti otvaranje ovog poglavlja.

EU traži da se hitno zaštiti taj prostor koji je jedno od naznačajnijih evropskih staništa ptica.

Preostali deo podrške od 6,9 miliona evra koje je Crna Gora dobila od Unije biće usmereno na jačanje konkurentnosti privrede, posebno malih i srednjih preduzeća.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *